Місто

Директор «Житомирводоканалу» радить при публікації відео з мором риби з'ясовувати, хто забруднює річку

14 October 2024, 16:29

У водоймі в Житомирі зафіксували черговий мор риби, про це 11 жовтня повідомляла пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу. Наступного дня, 12 жовтня, в одному з місцевих телеграм каналів опублікували відео із загиблою рибою, нібито біля водоканалу.

Директор КП «Житомирводоканал» Роман Ілик 14 жовтня зібрав журналістів, аби пояснити ситуацію.

«У зв'язку з тим, що зупинилась промисловість по всій країні, усі водоканали є основними забруднювачами річок, станом на сьогодні. Тому очисні споруди практично ніде не збудовані нові, не реконструйовані, працюють з 50-60-х років минулого століття і вже на межі своїх можливостей. Я хочу сказати, що не тільки водоканал забруднює річку Тетерів, і хочу звернутись до тої громадськості, яка кожен тиждень виставляє (ред. відео), що знову загинула риба, чи знову брудна вода тече. Коли ви виставляєте всі ці речі, або самі визначайте хто це, або звертайтесь до водоканалу і ми вам розкажемо. (ред. На вашу думку, хто ще, крім водоканалу, забруднює?) Половина промисловості, населення, люди, які мають приватний сектор і просто побудували трубопроводи в річку», – розповідає директор КП «Житомирводоканал» Роман Ілик.

Наразі в Житомирі працюють лише одні очисні споруди каналізації, другі (ОКС-2) на реконструкції, За словами Романа Ілика, коли вони запрацюють ситуація покращиться.

«Наш скид знаходиться в межах гранично допустимих концентрацій, які нам встановлює Державна екологічна служба. Деколи буває так, що обладнання ламається, тому що воно старе. Буває так, що є великі дощі, сильні опади, і фактично очисні споруди не можуть їх пропустити правильно. У зв'язку з цим «Житомирводоканал» та міська рада взяли кредит Світового банку і будують нові каналізаційні очисні споруди на майданчику ОСК-2. Ці очисні споруди повинні повністю впоратися й повністю забезпечити необхідне очищення каналізації до нормативних показників по скиду стічних вод. Вже близько року ОКС-2 перекриті, закриті, скиди каналізаційних стічних вод з них в річку не проводиться. Протягом року, всі стічні води, які течуть з цього скиду не є стічними водами КП «Житомирводоканал», – говорить Роман Ілик.

Нагадаємо, 10 жовтня зафіксували черговий мор риби на водоймі у Житомирі. Повідомлення про факт виявлення мору риби екологам надіслало КП «Зеленбуд».

Як повідомляв Житомир.info, 1 жовтня житомирські екологи зафіксували масовий мор риби у річці Тетерів на Корбутівці – загинули майже 4400 риб. Збитки від загибелі риби оцінили у понад 4 мільйони гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода водоканал Ілик Житомирводоканал мор риби мор очисні споруди  
Матеріали по темі