Влада

До суду передали справу трьох обвинувачених у привласненні 2 млн грн з бюджету громади Житомирського району

23 October 2024, 13:32

На Житомирщині судитимуть посадовців: заволоділи майже 2 млн грн на закупівлі генераторів.

Про це 23 жовтня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Прокурори Житомирщини скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох осіб, причетних до розтрати та заволодіння майже 2 млн грн бюджетних коштів при закупівлі 11 генераторів. Розслідуванням установлено два факти закупівлі в. о. голови сільської ради (наразі відсторонений від посади) генераторів за завищеними цінами», - йдеться в повідомленні.

Так, у листопаді 2022 року посадовцем для потреб громади було придбано потужний генератор за 1,8 млн грн, що майже на 500 тис. грн перевищував на той час ринкову вартість. Ще одну оборудку у грудні того ж року обвинувачений провернув спільно з депутаткою-директоркою приватного товариства, адвокаткою під час закупівлі 10 генераторів за удвічі завищеною вартістю.

Підприємниця, за домовленістю з в. о. сільського голови, не маючи товару, підробила та надала для оплати документи про постачання техніки на 2,8 млн грн.

Матеріально відповідальний працівник сільської ради підписав підроблені документи про одержання електрогенеруючої техніки, якої фактично не було.

«У такий спосіб постачальниці з бюджету зайво виплачено 1,4 млн грн, які вона легалізувала через низку господарських операцій, знявши частину готівкою. У цілому бюджет громади на закупівлі 11 генераторів втратив майже 2 млн грн», - повідомляє прокуратура.

Сільського голову та директорку-депутатку обвинувачують у заволодінні бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великому розмірі, за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 191 КК України).

Директорці та матеріально відповідальному працівнику сільради інкримінують підробку офіційних документів (ч. 1 ст. 366 КК України). Крім цього, постачальницю обвинувачують ще й у легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом (ч. 1 ст. 209 КК України).

Наразі накладено арешт на майно обвинувачених – будинок, господарські споруди та транспортний засіб, загальною вартістю понад 4 млн грн.

Прокурором, в інтересах громади, заявлено позов про стягнення з обвинувачених заподіяної шкоди у повному обсязі.

Досудове розслідування проводило ГУНП в області, оперативний супровід забезпечувало УСБУ в області.

Нагадаємо, 15 серпня цього року депутатці сільради повідомили про підозру у заволодінні бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великому розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час дії воєнного стану та у підробці документів і легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. 17 травня у судовому засіданні під час обрання секретарю Оліївської сільської ради Борису Ткаченку запобіжного заходу прокурор Житомирської окружної прокуратури Надія Поліщук розповіла, що кримінальне провадження стосується закупівель генераторів за завищеними цінами в листопаді та грудні 2022 року: один купили у ФОП Томчук Андрій Михайлович, переплативши майже 500 тис. грн, і ще десять за завищеною вдвічі ціною – у ТОВ «Профіт Мікс», яке належить депутатці Оліївської сільської ради Світлані Бекманюк.

Як повідомляв Житомир.info, 17 травня 2024 року правоохоронці інформували про оголошення підозри в.о. голови сільської ради в розтраті майже 2 млн грн при закупівлі генераторів за дорожчими цінами: підозрюваний для потреб структурних підрозділів громади у листопаді – грудні 2022 року здійснив закупівлю дизельних генераторів у приватного підприємця та товариства, яким керує депутатка цієї ж ради, та погодив проплати за майже удвічі вищими цінами, аніж реальна їхня вартість – за 11 генераторів постачальникам переплатили майже 2 млн грн. Цього ж дня суд обрав секретарю Оліївської сільської ради запобіжний захід – тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 908,4 тис. грн, а сам Борис Ткаченко у суді свою вину заперечував. Вранці 20 травня 2024 року за Ткаченка внесли понад 908 тис.грн застави, і його було звільнено з під варти. 27 травня суд задовольнив клопотання слідчого про відсторонення Бориса Ткаченка від посади секретаря Оліївської сільради.

Депутати Оліївської сільської ради на сесії 4 липня 2024 року проголосували за дострокове припинення повноважень секретаря сільради Бориса Ткаченка, він оприлюднив декларацію при звільненні із зарплатою за пів року 1,3 млн грн і подав до суду позов до Оліївської сільської ради про визнання протиправним та скасування рішення сесії щодо дострокового припинення повноважень секретаря ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сільрада Оліївка депутат суд розтрата генератор зловживання прокуратура 
Матеріали по темі