Влада

Кожен десятий прокурор у Житомирській області має інвалідність

24 October 2024, 09:41

В Офісі Генерального прокурора триває службове розслідування щодо можливих зловживань прокурорів під час отримання груп інвалідності.

Про це 23 жовтня 2024 року повідомила пресслужба генпрокуратури.

«Перевірка охоплює всі регіони, спецпрокуратури та центральний апарат. Досліджуються як питання, пов’язані з набуттям прокурорами статусу особи з інвалідністю, так і отримання пенсійних виплат за рішенням суду. Також щодо цих фактів розслідується кримінальне провадження за ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 369 КК України. Досудове розслідування здійснює ГСУ Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Генеральної інспекції Офісу Генпрокурора. За попередніми даними службового розслідування, високий відсоток прокурорів, які мають статус особи з інвалідністю, виявлено у двох областях: Черкаській та Хмельницькій», - йдеться у повідомленні.

Згідно з опрацьованою на цей час інформацією, на Черкащині 60 прокурорів органів прокуратури мають статус особи з інвалідністю. Це становить 27,4% від загальної кількості працюючих там прокурорів. 59 з них отримали його до повномасштабного вторгнення. В Хмельницькій області такий статус має 61 прокурор або 29,8% від загальної кількості. 50 отримали групи інвалідності до повномасштабного вторгнення.

«У решті прокуратур та в Офісі Генерального прокурора цей показник не перевищує 10%. Зокрема, у 18 прокуратурах частка прокурорів, які мають групи інвалідності менша за 5% від загальної чисельності, ще у 11 прокуратурах — від 5 до 10%. В Офісі Генерального прокурора 22 прокурори мають статус особи з інвалідністю. Це 2,5% від загальної чисельності прокурорів, які працюють у центральному апараті. По кожному з цих фактів буде проведена ретельна перевірка та надана оцінка як в межах службового розслідування, так і в межах кримінального провадження», - зазначається у повідомленні.

Оприлюднені попередні дані щодо прокурорів, які мають статус осіб з інвалідністю станом на 23 жовтня 2024 року. Зокрема, у Житомирській області із 215 фактично працюючих прокурорів 20 мають інвалідність (9,3%), з них 11 чоловіків і 9 жінок.

Зауважимо, що за відсотком прокурорів з інвалідністю Житомирська область – на п'ятому місці в Україні: крім вже згаданих Хмельницької та Черкаської більше лише в Полтавській (9,8%) та Одеській (9,5%).

Нагадаємо, 19 жовтня Цензор.НЕТ оприлюднив аналіз декларацій працівників обласних прокуратур у різних регіонах України, які отримують пенсії, у Житомирській області виявили 13 декларацій пенсіонерів з прокуратури, серед них – керівник облпрокуратури Олександр Білошицький та його перший заступник Олег Мостиховський, а найбільша пенсія у керівника Коростенської окружної прокуратури Житомирської області Андрія Мамкута – 251 тис. 160 грн за 2023 рік (отримує пенсію з 2021 року).

Як повідомляв Житомир.info, 22 жовтня 2024 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів, а прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про ліквідацію МСЕК до кінця 2024 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокурор інвалідність прокуратура пенсія генпрокуратура 
Матеріали по темі