ДОПОМОГА

ФЕ! Чому жінок верне від запаху поту?

11 April 2009, 16:47

Жінки краще розпізнають біологічно важливу для них інформацію з не надто приємних ароматів – такого, як запах поту з під пахв.

Слабка стать більш чуттєво сприймає запахи, зокрема запах чоловічого поту, пише Inopressa з посиланням на Corriere della Sera.

Жіноча природа схильна до визначення і вибору партнера на основі його "ароматів". Вчені вважать, що ця властивість розвинулася в жінок, щоб дозволити їм відібрати кращих партнерів з більшими здібностями до репродукуванню здорових дітей.

Виявилося, що як чоловіки, так і жінки розрізняють запах поту, однак жінки здатні виділяти цей запах серед інших ароматів.

Такий висновок зробили американські спеціалісти з центру Монелл у Філадельфії, який займається дослідженнями у сфері смаків та ароматів.

В ході експерименту науковці запропонували чоловікам і жінкам оцінити силу запаху поту з під пахв - окремо і разом з іншими запахами. Інші аромати підбиралися в залежності від їх властивості перебивати запах поту, пише BBC.

Мова йде про так звану нюхову крос-адаптацію: коли ніс звикає до одного запаху і стає менш чутливим до інших.

Врешті-решт, окремо запах поту розпізнавався однаково і чоловіками, і жінками. Та коли додавався інший запах, то жінки все одно відчували піт - лише в двох випадках з 32 сторонній аромат зміг "перебити" неприємний запах з під пахв.

У чоловіків же в 19 випадках з 32 сила запаху поту знижувалася після того як було додано інший аромат.

В результаті дослідження також встановили, що запах чоловічого поту складніше "замаскувати", ніж жіночий.

Зокрема, лише 19% ароматів здатні знизити силу "букету чоловічих пахв". А от запах жіночого поту змогли "перебити" 50% ароматів.

На думку Леслі Кнапп, спеціаліста з медичної антропології Кембріджського університету, існують еволюційні причини, які пояснюють підвищену чуттєвість жінок до запахів.

"Дане дослідження свідчить про те, що чоловічий піт містить інформацію, яка має велике значення для жінок", - говорить вчена.

Адже у жінок більше причин шукати надійного партнера, оскільки вони більше вкладають у репродуктивний процес, ніж чоловіки.

"Жінкам необхідні критерії, за якими вони обирають партнера для відтворення нащадків, тому що вони більше задіяні у репродуктивних процесах. Чоловіки ж менш розбірливі, вони можуть мати зв'язок з різними партнерами, у той час як жінки після зачаття "зав'язана" на дев'ять місяців", - зазначає Кнапп.

За словами спеціаліста, "чоловікам же не треба бути настільки вибірковим", адже в них "багато сперматозоїдів і вони можуть створювати нащадків з багатьма жінками".

Окрім цього, Кнапп додає, що з точки зору еволюції для жінки бажаніше вступати у статевий зв'язок з тим чоловіком, гени якого найбільше відрізняються від її, тому що це дає можливість народити більш здорових нащадків.

http://life.pravda.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі