Україна

У Мороза вважають, що суд унеможливив початок виборів

27 July 2007, 09:41

Соціалістична партія заявляє, що ухвала Печерського райсуду Києва від 25 липня цього року встановлює неможливість прийняття Центрвиборчкомом постанови про обнулення списків блоку "Наша Україна" і "фактично констатує" відсутність умови юридичного підтвердження неповноважності Верховної Ради.

А тому закон про внесення змін до закону про вибори народних депутатів та інших законодавчих актів щодо проведення позачергових виборів до Верховної Ради "не може бути введений в дію, що унеможливлює початок виборчого процесу", заявляє прес-служба СПУ.

Як сказано в повідомленні, ухвалою Печерського райсуду від 25 липня роз’яснено постанову цього ж суду від 11 травня цього року в справі за адміністративним позовом блоку "Наша Україна" до ЦВК про визнання протиправним рішення ЦВК про відмову у виключенні кандидатів у народні депутати зі списку "Нашої України" від 30 квітня.

"Даною ухвалою роз’яснено, що ЦВК не повинна вчиняти будь-яких дій по виконанню постанови суду (прийняття відповідної постанови ЦВК про виключення кандидатів у народні депутати від виборчого списку блоку "Наша Україна"), оскільки з 2 червня 2007 року набрав чинності закон про внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів" та деяких інших законодавчих актів (щодо порядку проведення позачергових виборів до Верховної Ради та заміщення народних депутатів, повноваження яких були достроково припинені)", - йдеться у повідомленні.

"Дана ухвала незаконна з точки зору застосування процесуального законодавства, оскільки частина 1 ст. 170 КАСУ передбачає, що у випадку, якщо судове рішення є незрозумілим, суд який його ухвалив, за заявою осіб, які беруть участь у справі, або державного виконавця ухвалою роз’яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту", - наголошує СПУ.

У повідомленні зазначається, що 3 абзац постанови Печерського райсуду від 11 травня "покладав на ЦВК зобов’язання розглянути і вирішити згідно передбаченої законом компетенції звернення до ЦВК про виключення кандидатів у народні депутати з виборчого списку блоку "Наша Україна", які за підсумками результатів виборів народних депутатів 26 березня 2006 року вважаються не обраними, що здійснено на підставі рішення міжпартійного з’їзду блоку "Наша Україна" від 19 квітня 2007 року".

"Тобто відбулася зміна суті рішення суду першої інстанції, яке залишено без змін ухвалами апеляційної та касаційної інстанцій", - підкреслює СПУ.
Українська правда

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі