Суспільство

У Житомирі суд примушує випускницю повернути 20 тис. грн. за безкоштовну освіту

14 June 2011, 17:19

Повернути 20 тисяч гривень за безкоштовну освіту зобов’язав випускницю житомирського вишу Житомирський міський суд.

Студентка-бюджетниця після закінчення навчання мала відпрацювати три роки у школі за розподілом. Проте вакантних місць не було, і дівчина лишилась безробітною.

Отримавши диплом Житомирського університету імені Івана Франка, Анна Латіс не могла уявити, що здобута державним коштом освіта закінчиться для неї судовою тяганиною і величезним боргом. Дівчина намагалася знайти роботу за спеціальністю - учитель російської та англійської мови і літератури. Проте, у міському управлінні освіти Анні пояснили: робочих місць немає.

Анна Латіс: "Крім того, що мені було відмовлено, я дізналася, що я вагітна, і принесла їм з поліклініки довідку, що стою на обліку".

За кілька місяців Анна отримала повістку до суду. Усі отримані дівчиною знання альма-матер конвертувала у гривні. Суд зобов’язав її повернути державі понад 20 тисяч гривень. Мовляв, випускниця не працює за фахом, отже, порушує угоду про відпрацювання у держструктурі.

Анна Латіс, випускниця університету: "Я не відмовлялася працювати. Навпаки думала, виросте дитинка, піде в садочок і я піду працювати. Я не хочу сидіти вдома, я навпаки хочу працювати з дітками в школі".

Ректор Житомирського університету каже, - проблема із бюджетниками, які не відпрацювали обов'язкові три роки на державу, виникає дедалі частіше. І наголошує, щоби не доходило досуду, слід змінити закон про освіту.

Петро Саух, ректор ЖДУ ім. І. Франка: "Треба змінювати законодавство. Вже не той час. Якщо вчора у нас було 60% державних установ і організацій, куди ми могли відправляти студентів-державників, то сьогодні ми маємо мінімум державних організацій, куди ми можемо направити. А решту куди?".

На це питання не можуть відповісти і в обласному управлінні освіти. Те, що Анні не знайшли місця, пояснюють надміром робочих рук. Кажуть, - якщо раніше не знали, як заманити на підприємство молодого фахівця, то нині не знають, де знайти йому роботу.

Олександр Пастовенський, начальник Житомирського обласного управління освіти: "У поточному році ми вперше мали серйозну проблему з тим, куди працевлаштувати випускників після вищих навчальних закладів. Цю проблему ми розв’язали, але я розумію, що напруга у цьому плані зростатиме".

Анна Латіс має право оскаржувати рішення суду про відшкодування витрат на її освіту - запевняє юрист Руслан Годований. Каже, - університет сам порушив процедуру працевлаштування. 

Руслан Годований, юрист: "Однозначно не платити, якщо є докази того, що вона була вагітна. Я думаю, є довідки. Закон чітко говорить: якщо людина була вагітна, вона звільняється від роботи впродовж трьох років на підприємстві. Якщо вона буде проходити три роки по догляду за дитиною, це зарахується їй в стаж".

Нині Анна Латіс готує документи для подання апеляції.  Каже, якщо для неї знайдуть вакансію - відпрацює необхідні три роки. 

Оксана Трокоз, Роман Гринь, Житомир, "5 канал"

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі