ДОПОМОГА

Житомирські лікарі розповіли, як підготуватися до народження дитини і в чому секрет комфортних пологів

27 April 2015, 17:03

Пологи – це непростий процес, який може бути ускладнений через незнання, страхи та біль. Але свідома попередня підготовка до народження може зробити його легшим і приємнішим і допомогти вам отримати якнайбільше задоволення від появи дитини на світ.

Пам’ятайте, жінка є головною на пологах, тобто, має право обрати собі партнера та вільне положення для пологів, постійно перебувати разом із новонародженою дитиною.

Оберіть пологовий будинок

Зверніть увагу на умови в пологовому будинку, де ви збираєтесь народжувати. Чи можливо там залучити партнера до пологів? Чи створені умови для вибору вільної позиції при пологах? Які умови спільного перебування з дитиною в пологовому стаціонарі? Таким чином ви зможете більш свідомо готуватись до пологів та зменшите стрес від неочікуваних обставин.

Дізнайтесь, що брати із собою у пологовий будинок

Почати збирати речі, які ви візьмете з собою в пологовий будинок, краще заздалегідь – десь на 34 тижні вагітності. Ваше перебування у пологовому будинку триватиме від 3 днів ( у випадку природних пологів без ускладнень) до 5 днів (у випадку пологів з кесарським розтином). Не забудьте узгодити перелік необхідних речей із сімейним лікарем або акушером-гінекологом, який веде вашу вагітність, а також з тим, хто прийматиме пологи: список документів та речей може змінюватись в залежності від побутових умов конкретного пологового будинку. Також можливі додаткові специфічні вимоги до медикаментів і харчування.

Обговоріть усе з лікарем

Готуючись до пологів, дізнайтесь у лікаря про те, що вас очікує, як ви можете зробити пологи простішими, з якими складнощами ви можете зіткнутись у пологовому залі чи після народження дитини. Це дозволить вам позбавитись додаткового стресу і розслабитись під час пологів, що неодмінно зробить їх легшими. Те, як пройдуть пологи, значною мірою залежить від вашого взаєморозуміння з медичною командою, зокрема, лікарем-гінекологом і акушеркою.

Оберіть партнера і готуйтесь до пологів разом

Для підтримки під час пологів ви можете запросити близьку людину. Найкраще, якщо партнером буде батько дитини. Однак це може бути і бабуся майбутньої дитини, і ваша близька подруга чи будь-хто інший, кому ви довіряєте. Партнер зможе підтримати вас емоційно, допомогти прийняти зручне положення в пологах, зробити масаж, бути посередником у спілкуванні з лікарями. Готуйтесь до пологів разом із партнером у школі відповідального батьківства і разом спілкуйтеся з медичною командою, яка прийматиме пологи. Присутність на пологах навіть не зовсім підготовленого партнера буде кращою за відсутність партнера взагалі.

Дізнайтесь про вільну позицію у пологах

Пологи – це природний процес, тому потрібно дослухатись до свого організму. Під час пологів ви маєте повне право вільно пересуватись і обрати для народження дитини ту позицію, яка буде для вас найбільш зручною, менш болісною чи зменшуватиме вірогідність оперативних втручань. Дізнайтесь, як сааме можна народжувати лежачи, сидячи і стоячи, які особливості має кожне положення. Обговоріть це з партнером, який зможе допомогти вам займати потрібне положення і змінювати його між переймами. Певну позицію може порекомендувати вам лікар з огляду на особливості вашої вагітності, але остаточний вибір завжди залишається за жінкою.

Годуйте дитину грудьми

Коли новонароджену дитину прикладуть до вас у пологовому залі, виз можете не лише відчути її дотик, але і вперше погодувати – щойно немовля почне шукати груди. І надалі годуйте дитину виключно грудьми аж до 6-місячного віку: ваше молоко – її ідеальне харчування, а також перший захист від інфекцій. Крім того, годування груддю дає жінкам змогу швидше відновитись після пологів, стимулюючи скорочення матки і зменшуючи післяродові кровотечі, прискорити повернення до нормальної ваги.

Дізнайтесь більше про догляд за новонародженим

Обговоріть з медичним персоналом умови перебування у пологовому будинку, необхідні процедури, обов'язкові щеплення, регулярні огляди лікаря, догляд за новонародженим. Під час перебування у пологовому стаціонарі ви можете розраховувати на допомогу медичного персоналу, проте варто дізнатись більше про гігієнічний догляд за малюком, підтримку температури тіла та нормальні перехідні стани дитини. Пам'ятайте, що незалежно від того, народжували ви природним шляхом чи за допомогою кесарського розтину, здорова дитина повинна цілодобово перебувати разом із вами.

Житомир.info за матеріалами робочої групи з реалізації у Житомирській області Проекту Дитячого Фонду ООН (UNISEF) в Україні «Комунікації у сфері репродуктивного здоров’я, здоров’я матері та дитини»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі