ДОПОМОГА

Житомирський юрист розповів, як домогтися компенсації за травмування на слизьких тротуарах

8 February 2017, 12:18

Статистика падінь на житомирських тротуарах щодня збільшується. Покрокову інструкцію, як діяти у разі, якщо ви отримали забій чи перелом через неприбрані тротуари або ожеледицю, Житомир.info надав практикуючий юрист з Житомира Олег Горопашин.

«По-перше, якщо Ви заздалегідь потурбувалися про страхування свого життя і здоров'я, то можете отримати відшкодування від страхової компанії. Той, хто виявився не таким далекоглядним, може звернутися до суду. Для звернення до суду потерпілому потрібно підготувати відповідні докази та підготувати належно оформлену  позовну заяву. 

Найперше, що необхідно зробити - це засвідчити падіння особами, які в подальшому зможуть підтвердити свідчення в суді. Потім, по можливості, зафіксувати на камеру стан покриття на території, де ви отримали травму. При цьому фотографувати потрібно не тільки сам асфальт, а й навколишні будівлі, вивіски, які в подальшому допоможуть точно ідентифікувати місце падіння і стати більш вагомими доказами в суді.

Крім того, потрібно викликати «швидку». Вимагайте, щоб причиною травми лікар вказав саме ожеледь. Під час лікування зберігайте всі отримані документи і чеки з аптек. Якщо під час падіння Ви пошкодили особисті речі, документи, наприклад, на ремонт мобільного телефону або чистку брудного одягу, слід докласти відповідні квитанції як доказ до позову в суд.

Також перед зверненням до суду загальної юрисдикції потрібно з'ясувати, хто саме відповідає за стан території, на якій стався нещасний випадок. Найчастіше відповідачами виступають ЖЕКи, місцеві органи влади та ОСББ», - розповів Олег Горопашин.

Зі слів юриста, отримати компенсацію за травми від падіння під час ожеледиці цілком реально.

«Це передбачає стаття 1173 Цивільного кодексу України, в якій прямо вказано, що шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, дією чи бездіяльністю органу державної влади або органу місцевого самоврядування при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується державою або органом місцевого самоврядування не залежно від вини цих органів. Також дане питання регулюється ст. 56 Конституції України, яка проголошує право кожного на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень», - йдеться у повідомленні.

Головним фактором в даному питанні є те, що, відповідно до п. 13 ч. 2 ст. 3 Закону «Про судовий збір», судовий збір не справляється за подання позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, його посадовою або службовою особою, - наголошує юрист.

«Тобто, при поданні позовної заяви про відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, дією чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, судовий збір не сплачується. І саме тому потрібно зібрати всі необхідні докази, підготувати належно оформлену позовну заяву та готуватися до моральної та психологічної боротьби за власні права», - вважає правозахисник.

Як повідомляв Житомир.info, за тиждень жертвами ожеледиці стали майже 800 житомирян. У 2015 році житомирянка, яку покусали безпритульні собаки, вимагала від міської влади 200 тисяч моральної компенсації. Пізніше стало відомо, що жінка виїхала з країни і більше до суду не зверталась.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі