ДОПОМОГА

Житомирянам радять у спеку не користуватися парфумами та не носити дешеві сонцезахисні окуляри

3 August 2017, 12:51

Перед засмаганням лікарі радять прийняти душ і відмовитись від парфумів.

Про це  3 серпня Житомир.info повідомив прес-центр управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

Мова йде про засоби, які містять ароматичні олії бергамоту, лимона, апельсина.

«Навіть незначні дози цих речовин можуть під дією сонячних променів спричинити алергію, дерматит - гостре запалення шкіри та інші проблеми. Допомогти усунути ці негаразди зможе лише лікар-дерматолог», - попереджають фахівці.

Друге правило – застосування сонцезахисного крему.

«Якщо відпочиваєте біля водойми, сонцезахисний крем повинен бути водостійким і з вищими SP-факторами. Цей показник свідчить про рівень захисту шкіри від сонячного опромінення. Наприклад, SP-фактор "15" вистачає приблизно на 1,5 години.  Тобто якщо вам зранку треба доїхати на роботу чи навчання, то досить зволожуючого крему із цифрою "15". Інша справа, якщо під сонцем доведеться бути довго. Тоді лікарі радять застосовувати засоби із вищим SP-фактором – від "30" до "50" і "50+", - радять лікарі.

Третє правило – якісні сонцезахисні окуляри.

«Це мають бути фірмові вироби, а не підробки. Не економте! Офтальмологи нині б'ють на сполох через те, що у людей все частіше розвивається таке грізне ускладнення, як катаракта. Окуляри, куплені на ринку, зазвичай лише вкриті плівкою. Вони можуть затемнювати, але не забезпечують необхідного захисту. Тоді око страждає ще більше, адже зіниця розширюється, промені потрапляють просто на рогівку ока і обпікають її. Як на контактних лінзах, так і на лінзах в окулярах має бути спеціальна позначка. Тоді є гарантія, що вони захистять», - йдеться в повідомленні.

Сонцезахисні окуляри потрібні також і дітям, а ще – легкий одяг із натуральних тканин і  головні убори. Синтетичний одяг улітку – табу!

Опіки шкіри від агресивної засмаги призведуть у кращому разі до передчасного старіння шкіри та плям коричневого кольору, а згодом - до старечих кератом, - нагадують фахівці.

«У гіршому випадку на місці опіку може проявитися одна із дерматологічних хвороб, серед яких найнебезпечнішою є меланома шкіри - злоякісне новоутворення. Тому не лінуйтеся прикривати від надмірного впливу сонця родимки, розміщені на відкритих ділянках шкіри. Для цього в аптеці можна придбати спеціальні кружечки, що нагадують лейкопластир», - радять житомирянам.

Нагадаємо, вже 4 день житомиряни потерпають від рекордної спеки. 2 серпня на дороги Житомира вилили 9 бочок води, а на 3 серпня синоптики попереджали про 37-градусну спекоту.

Про те, як правильно засмагати, читайте тут, скільки пити води та які продукти краще вживати – тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі