ДОПОМОГА

Спеціалісти розповіли житомирянам, яку небезпеку в собі приховує молочна телятина

2 October 2017, 13:14

Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії не рекомендують до забою телят раніше 21 –го дня життя. Так, м’ясо молочного теляти до 14-го дня від народження не лише позбавлене будь-якої користі для споживання людиною, а й небезпечне.

Про це інформує прес-служба головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.

«Заборона на забій молодняку ВРХ до 14-денного віку викладена у наказі «Про затвердження Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів» № 28 від 07.06.2002 р. Однак на несанкціоновані ринки м’ясо новонароджених телят таки потрапляє, бо власники, аби зекономити на молоці для випоювання, здають молочних телят перекупникам. А ті одразу забивають тварин і реалізують під виглядом зрілої телятини. Страждає від цього споживач,який купує токсичний продукт», йдеться у повідомленні.

За словами фахівців, в організмі новонародженого теляти мало білку і багато води – 1:5 – 1:6. Після народження шлунок та кишечник теляти наповнений в’язким меконієм, а сичуг та кишечник ще не покриті специфічним слизом, який виконує бар’єрну функцію. У новонароджених телят слабко виражена і бар’єрна функція печінки, яка також відповідає за детоксикацію організму. Через недосконалий обмін речовин надлишкова вода, насичена меконієвими токсинами, повністю виводиться з організму теляти не раніше 14-го дня життя. Тобто, токсини зберігаються у м’ясі до 14-го, частково – до 21-го дня життя. Лише з 21-го дня життя починають функціонувати ферментні системи, з’являється первинний корисний мікроелементний запас у м’язових тканинах.

Як повідомляв Житомир.info, у трьох селах Ружинського району Житомирської області, які межують з небезпечним щодо африканської чуми свиней Козятинським районом Вінницької області, заборонили продавати м'ясо на стихійних ринках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі