ДОПОМОГА

Житомирянам розповіли, чому не слід купувати саджанці, викопані раніше 10 жовтня

10 October 2017, 10:20

Правильно вибрані саджанці плодових дерев - запорука успішного саду на багато років. Багато хто з житомирян замовляв та отримував саджанці поштою з розплідників, купував на ярмарках, базарах, але мало хто звертає увагу на те, як же насправді потрібно вибирати саджанці.

Для того щоб зробити правильний вибір спеціалісти відділу контролю в насінництві та розсадництва ГУ ДПСС в Житомирській області радять дотримуватись деяких правил :

Не купуйте саджанці викопані раніше 10 жовтня, тим паче з листям.

З кінця літа коли припиняється зростання дерев починається їх підготовка до перезимівлі. Відбувається накопичення поживних речовин і переміщення їх з листя в деревину і кореневу систему. Цей процес триває до глибокої осені. Саджанці викопані в кінці серпня,початку вересня, не пройшли усі етапи підготовки до зими. Більше того такі саджанці продають з листям, які продовжують інтенсивно випаровувати вологу. Іноді продавці демонструють ретельно оповиті мішком корені, але в теплу погоду це мало допомагає. Шанси вижити у такого саджанця мінімальні.

Купуйте саджанці районованих сортів

Смакові якості та врожайність плодового дерева багато в чому залежать від відповідності конкретних агрокліматичних умов потребам сорту, природи, виду. При сильній не відповідності, дерева можуть взагалі не плодоносити. Для отримання стабільних врожаїв якісних плодів, були створені списки районованих сортів. Ними і треба керуватися при виборі сорту.

Вибираючи саджанець для саду,слід враховувати взаємозапильність сортів

Плодові дерева відносяться до перехреснозапильних рослин, і для нормального плодоношення їм потрібні інші сорти або дерева. Впершу чергу це стосується породи вишні, де до підбору оплювачів треба підходити особливо ретельно, інакше урожай буде дуже низьким.

Розмір саджанців повинен бути близьким до стандартів із повністю здеревілими гілками

Висота однорічних яблунь, груш має бути 120-130 см, а кісточкових(вишня, слива, абрикос, черешня та ін.)140-150 см. Якщо рослини нижчі вказаного розміру, це свідчить про неправильний догляд за саджанцем (недолік поливу, підживлення, наявність бур’янів, виснаженість хворобами, шкідниками тощо).

Якщо саджанці занадто високі, це говорить про запізніле застосування поливу чи внесення азотних добрив(підживлення). Концентрація клітинного соку тканин таких рослин дуже низька, вони занадто заводнені і сильно підмерзають навіть при незначних морозах.

При купівлі обов’язково огляньте увесь саджанець

Протягом усього часу від придбання і до посадки – коронева система саджанців має бути у вологому стані. При транспортування доцільно помістити саджанці в поліетиленові мішки загорнувши корінь у вологу тканину. Корінці мають бути соковитими і світлими на зрізі. На гілках та кореневій системі, не допускається слідів хвороб і шкідників, на стовбурі - пошкодження кори. На кожному саджанці повинна висіти етикетка з назвою виду та сорту.

Як повідомляв Житомир.info, у 2014 році у селах Житомирського району грибок поставив під загрозу вишневий сезон.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі