Влада

Депутати розмірковують, як викрити та побороти замасковані під лотереї гральні заклади Житомира

18 December 2017, 14:44

До депутатів Житомирської міськради звернулись обурені мешканці будинку, в якому знаходиться лотерея. Люди кажуть: не сила терпіти постійний галас, гучну музику та розбірки під вікнами, які влаштовують між собою гравці так званої «лотереї».

«До мене у черговий раз звернулись мешканці міста Житомира по вулиці Київській, 122. Питання стосується грального бізнесу, який, як ви знаєте, заборонений в Україні. До осіб, які приймають участь у гральному бізнесі, або організовують гральний бізнес згідно Закону України призначається великий штраф - 8 тисяч мінімальних заробітних плат, плюс конфіскація обладнання. Дійшли до того, що Національна поліція, у кращому випадку, приїжджає і складає протокол на 170 грн, а штрафи, які могли дійсно наповнити бюджет та покарати людей, які займаються цим бізнесом не виконується. Тому у мене прохання, все-таки включити моє звернення в порядок денний і допомогти мешканцям, які страждають від грального бізнесу, поставити крапку над цим питанням», - розповідає депутат Житомирської міської ради Валерій Шевчук.

«Я проживаю в будинку по Київській, 122, над ось цією «Золотою підковою». Будинок наш вітхий, перекриття дерев’яні, вони там палять. Вони палять цілодобово цигарки. Весь дим, весь цей сморід іде до нас в квартиру. У мене двоє дітей - 8 місяців та 15 років, ми мусимо дихати цим димом. Звукоізоляції зовсім немає. Там голосно розмовляють, кричать, б’ються, у нас все чутно. Ми не знаємо вже, що робити», - бідкається Світлана Кобеза.

«Щоб я сьогодні на старості не могла спокійно спати? Повісили під стелею «бандури», у голову б’є, одне вухо у подушці, в іншому тримаю пальцем. З дванадцятої години ідуть розбірки. Ви рано прийдіть і подивіться, що там робиться: пусті ампули, шприци валяються. Скажіть, дорогі депутати, що нам робити і де нам дітися?», - запитує у депутатів Марія Дмитрівна.

Вислухавши людей у відчаї, депутати зауважують: проблема реальна і про неї потрібно не просто говорити, а шукати інструменти задля її вирішення.

«Коли нам доповідав пан Сорока (ред. Михайло Сорока - начальник Житомирського відділу головного управління Національної поліції в Житомирській області), я теж неодноразово підіймала питання, що у нас є реальна проблема, що люди говорять про лотереї. Я піднімала питання про кафе, про те, що грають і люди не можуть дожити свого віку. Давайте знайдемо якісь інструменти», - закликає колег до дій депутат Житомирської міської ради Ірина Ярмоленко.

«На сьогоднішній день присутній Юрій Павленко, як народний депутат, тому я хотів би звернутись до нього, що він з трибуни Верховної Ради підняв питання», - звертається до нардепа депутат Житомирської міської ради Юрій Мойсеєв.

«Закон, згідно якого заборонили гральний бізнес в Україні, був ініційований мною, як міністром сім’ї, молоді і спорту. На жаль, нинішня Верховна Рада, нинішня більшість, знайшли механізм через закон про лотерею обходити заборону грального бізнесу. Тому, я сприймаю ваше звернення, але я так само прошу фракцію БПП в Житомирській міській раді, звернутись до фракції БПП у Верховній Раді України. Бо сьогодні весь цей бізнес ведеться, контролюється і з нього отримують відповідні доходи конкретні персони, які є сьогодні народними депутатами фракції БПП у Верховній Раді України», - сказав народний депутат України Юрій Павленко.

Звинувачення нардепа мер міста Сергій Сухомлин відкидає, та розповідає про своє бачення можливих шляхів подолання проблеми.

«Мені байдуже, хто з депутатів Верховної Ради займається цим бізнесом. Його не повинно бути в Житомирі, я думаю, і по всій Україні. Є декілька механізмів, які ми можемо задіяти. Перш за все, потрібно зробити аналіз, що це за приміщення. Як правило ці лотереї не купують приміщення, а орендують у житомирських підприємців. Тут потрібно працювати з житомирськими підприємцями, які здають чи не здають приміщення під цей бізнес. Я розумію, що орендна плата там досить висока, але якщо міська рада звернеться, заявить свою позицію і скаже, що вона проти грального бізнесу - це буде перший сигнал для бізнесу, щоб не здавати ці приміщення в оренду під лотерею. Є ще один механізм: на 90% люди, які працюють в цих закладах, вони офіційно не працевлаштовані. Сьогодні при прийнятті бюджету ми своїм рішенням сформуємо новий орган, який буде займатися перевіркою працевлаштування людей. Там штрафи вже 300 тис. грн за одного не оформленого працівника і тут, в першу чергу, потрібно буде відпрацювати ці заклади», - зазначив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Зрештою, звернення депутата Валерія Шевчука внесли до порядку денного сесії. Пообіцявши детальніше розглянути ситуацію, яка склалась у Житомирі навколо лотерей, за якими приховуються гральні автомати.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: верховна рада звернення сухомлин шевчук  
Матеріали по темі