Місто

​Військові пенсіонери, які годину блокували дороги у Житомирі, готові через тиждень перекрити міжнародну трасу

17 January 2018, 14:40

Кількасот людей літнього віку збираються біля Житомирської ОДА. Більшість з них – колишні військові. Кажуть: долучились до всеукраїнської акції протесту, бо Кабінет міністрів України не провів обіцяного перерахунку пенсій військовим пенсіонерам.

«Уряд, не бажаючи проводити перерахунок у належному розмірі, тому що цей розмір близько п’яти тисяч гривень в середньому, уряд придумав пенсійну реформу. Пропонується фактично зменшити базу нарахування пенсій. І при цьому збільшити виплату пенсій замість п’яти тисяч десь на тисячу-півтори. Тобто суть реформи полягає в наступному: прибрати нормальну базу нарахування пенсій для військовослужбовців. І трошки додати, зробивши вигляд, що нічого не відбулось», - пояснює член правління ГО «Союз десантників Житомирської області» Юрій Коржилов.

Мітингарі визначають ініціативну групу, яка має передати вимоги голові обласної ради та губернатору. А тим часом починають блокувати рух транспорту на Великій Бердичівській.

У той же час близько 200 людей починають безперервно ходити пішохідним переходом на проспекті Миру. Кажуть, вже з січня чекали перерахунку пенсій і чекати обіцяного ще рік не збираються.

«Є Закон про пенсійне забезпечення військових пенсіонерів. У ст. 63 вказується, що при підвищенні окладів військових по посаді чи військовому званню йде автоматичний перерахунок пенсій військовим пенсіонерам. Треба виконувати просто закони України», - розповідає учасник акції Максим Зубрицький.

Транспорт зупиняється. Мітингарі пропускають тільки «швидкі», машини з дітьми та військову техніку.


Акція протесту в Житомирі триває близько години. Врешті з Житомирської ОДА повертається ініціативна група.

«Ми сьогодні знайшли консенсус із місцевою владою. Вони готові йти назустріч: вони писатимуть листи на Кабмін, на Верховну Раду. Але, якщо там проігнорують, то ми повинні бути готові до дій, спрямованих на відстоювання своїх прав. Тому давайте не розслаблятись, бути на зв’язку, і бути готовими зібратись “по свистку”», - говорить голова ГО «Союз десантників Житомирської області» Віктор Чабаненко.

На проспекті Миру у цей час мітингарі також звільняють дорогу і обговорюють план дій на випадок невиконання владою їхніх вимог.

«В Уряді знають, що протести по всій Україні прокотилися. У найближчий час буде прийняте якесь рішення. Можливо повтор будемо робити за тиждень. Може трішки більше. І будемо вже не тут. Будемо міжнародну трасу перекривати. Але для цього потрібно ваше бажання і трохи з наших мізерних пенсій виділити для того, щоб поїхати туди і повернутися назад», - говорить учасник акції Сергій Сорока.

Як повідомляв Житомир.info, 22 грудня близько сотні працівників Житомирського облавтодору перекрили вулицю Перемоги в Житомирі, вимагаючи виплати заборгованої за 5 місяців зарплатні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перекриття дороги військові пенсіонери перерахунок пенсій 
Матеріали по темі