Здоров'я

​Житомирська ОДА повідомляє про 96% щеплених від кору дітей та 5 тисяч доз вакцини, що надійдуть з інших областей

18 January 2018, 15:51

У Житомирській області на початок січня 2018 року більше 96% дітей у віці 1 і 6 років отримали щеплення проти кору.

Про це 18 січня повідомила прес-служба Житомирської облдержадміністрації з посиланням на начальника відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров’я ОДА Сергія Березовського.

«У віці 1 року, коли робиться перше щеплення для профілактики кору, епідпаротиту, краснухи, в області з 12487 дітей пройшли вакцинацію 12087, що складає 96,8%. У віці 6 років отримали друге щеплення 13790 дітей з 14383, що становить 95,9%. Також продовжується активна вакцинація тих дітей, які її пропустили. Таких дітей вакцинували вже на 80,1% першим щепленням та на 72,4% другим», – зазначає Сергій Березовський.

За його словами, в області вакцинація проти кору йде активно, бажаючих отримати щеплення через спалах кору в Україні значно більше.

На сьогодні у медичних закладах є більше 6 тисяч доз вакцини, але цього недостатньо, тому за зверненням управління Міністерство охорони здоров’я вже найближчими днями направить ще 5 тисяч доз вакцини на Житомирщину з інших областей, - інформує ОДА.

У 2018 році випадків захворюваності на кір в області не зареєстровано.

Дорослі, які не проходили вакцинацію у дитинстві, також можуть отримати щеплення від кору, але вже у приватних клініках, оскільки календарем щеплень така вакцинація не передбачена.

Довідка ОДА:

Кір – одна з головних причин дитячої смертності у світі. Він загрожує дітям і дорослим, не захищеним щепленням. Захворювання проявляється високою температурою, нежитем, кашлем, висипом, іноді до симптомів додаються нудота і діарея. Кір небезпечний тим, що може ускладнитися пневмонією чи викликати ураження головного мозку. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Вірус кору швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017 році в нашій області зареєстровано 6 випадків захворювань на кір: 4 – в місті Житомирі та 2 – в Малинському районі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кір вакцина щеплення  
Матеріали по темі