Влада

Житомирські депутати хочуть «пропускати» грантові кошти НЕФКО через міську раду і впливати на підрядників

25 January 2018, 13:24

Депутати міської ради хочуть контролювати використання грантових кошти НЕФКО та мати вплив на підрядників, які зараз напряму отримують ці гроші.

Про це говорили на позачерговій сесії Житомирської міської ради 25 січня під час внесення змін до рішення міської ради від 2013 року щодо залучення кредиту НЕФКО для фінансування інвестиційного проекту «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира».

Питання щодо грантових коштів озвучив голова бюджетної комісії та керівник фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Мойсеєв.

«Ми маємо в 2017 році не зовсім гарний досвід в контексті проведення капітальних робіт по утепленню навчальних закладів, чотирьох садочків, де грантові кошти попадають напряму підряднику. І ні розпорядник, ні міська рада не розуміють, що там відбувається, а вже включаються тоді, коли там відбувається катастрофа. Чи можемо ми якось вплинути, щоб грантові кошти теж заходили через міську раду (як кредитні), або щоб нас якось повідомляли про це і ми брали участь в цьому процесі і розуміли, що відбувається, бо не хочеться повторювати досвід 2017 року: гроші пішли підряднику, він там робить чи не робить, а приходить зима і прибігають всі в міську раду й маємо негатив», - запитував Юрій Мойсеєв.

Депутат Олександр Рибак навів приклад школи №14, де невдало зробили термомодернізацію.

«Школу просто перевели. Поклеїли на стіни мінеральну вату, вона затекла, стіни просочилися водою, пішла пліснява. Якщо б не робили цю термомодернізацію, яку кинули на півдорозі, напевно було б краще, чим те, що є на цей час. Тобто, ми хочемо щось зробити краще, ми не впливаємо на ці процеси, не можемо ніяким чином впливати на підрядника, але об’єкти наші, діти там вчаться наші і батьки апелюють до нас. І ніхто не скаже, що поганий грантодавець чи поганий підрядник, всі скажуть, що поганий у нас міський голова», - наголосив депутат від Об’єднання «Самопоміч» Олександр Рибак.

Мер Сергій Сухомлин запропонував, щоб керівник департаменту фінансів Діна Прохорчук поінформувала про можливі варіанти вирішення цього питання.

«Фіндепартамент повністю підтримує позицію голови бюджетної комісії в тому, що кошти гранту мають бути обліковані на рахунках бюджетних і, відповідно, через всі системи – ProZorro, Є-data і так далі – використані на виконання будівельних робіт. Разом з тим, перерахування безпосередньо на рахунок підрядника з рахунку НЕФКО – це є вимога грантодавця. Тиждень тому один із підписантів кредитного і грантового договору був у нас на зустрічі, він також є питання по виконанню будівельних робіт, і ми поставили саме це запитання: чи можливо внести зміни в угоду і провести перерахування через бюджет. На жаль, грантодавець відмовляється і єдине, що він нам запропонував – він може повністю скасувати, тобто зняти з нас кошти гранту і перерозподілити їх на інше місто. Єдине, як ми можемо вплинути, щоб управління капітального будівництва укладало угоди і замовляє ці кошти, ставляться два підписи – директора департаменту фінансів і начальника управління капітального будівництва, і лише після того НЕФКО перераховує кошти на рахунок підрядника. Тобто, ми маємо опосередкований вплив, але коли кошти вже зайшли, то важко працювати з виконавцем. Ми продумаємо, яким чином можна вплинути на цю ситуацію», - пояснила в.о. директора фіндепартаменту Діна Прохорчук.


Нагадаємо, за 2016-2018 роки в Житомирі планували утеплити 26 шкіл, ліцеїв та колегіумів, а також 37 дитсадків та навчально-виховних комплексів.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2014 року НЕФКО і Житомир підписали кредитний договір на суму 3 млн. євро, який передбачає впровадження енергоефективних заходів у будівлях бюджетної сфери міста. Проект також співфінансується за рахунок грантових коштів у сумі 1,350 млн. євро, наданих Фондом Східноєвропейського Партнерства з Енергоефективності та Довкілля (Е5Р). НЕФКО є координатором з реалізації проекту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія міська рада НЕФКО грант утеплення термомодернізація Мойсеєв Прохорчук  
Матеріали по темі