Здоров'я

​У Житомирській області рівень дитячої онкологічної захворюваності протягом останніх 10 років залишається стабільним, – Чмут

15 February 2018, 10:39

15 лютого 2018 року – Міжнародний день дітей з онкологічними хворобами. В Україні щорічно реєструється близько 1200 нових випадків онкологічних захворювань у дітей. У 2017 році для закупівлі лікарських засобів та медичних виробів для лікування дітей з онкологічними та онкологічними гематологічними захворюваннями з державного бюджету виділено 558 млн грн, що дало можливість забезпечити сучасний рівень програмної хіміотерапії.

Про це інформує Житомирський обласний медичний центр здоров’я та спортивної медицини.

«Показники захворюваності дітей на рак не перевищують європейські, половина хворих на рак дітей і підлітків після лікування перетинають рубіж 5-річного виживання. Цей відсоток може стати більшим, якщо ми не будемо залишатися осторонь. У країнах з високим рівнем прибутків показник виживання значно вищий і доходить у середньому до 84%. Найбільше онкохворих дітей в нашій країні страждають на рак крові, пухлини головного мозку, щитоподібної залози, нирок, кісток», – йдеться у повідомленні.

Завідуюча онкогематологічним відділенням обласної дитячої клінічної лікарні Людмила Чмут зазнає, що в Житомирській області рівень дитячої онкологічної захворюваності протягом останніх десяти років залишається стабільним.

«Показник захворюваності коливається від 12,4 до 15,6 (на 100 тис. дітей). Перше місце займають лейкози та лімфоми (частка їх знаходиться у межах від 31 до 45%), на другому місці – злоякісні новоутворення головного мозку (17-19%), на третьому – злоякісні пухлини м’яких тканин (14-15%). Захворюваність та розповсюдженість злоякісних пухлин у підлітків у 1,5 рази перевищує ці показники у дітей. Найголовнішою проблемою дитячої онкології в нашій області, як і по Україні в цілому, є запізніла діагностика злоякісних захворювань. Якщо хвороба виявляється на першій або другій стадіях, лікування, як правило, має сприятливий результат. Однак десята частина випадків раку виявляється тільки на третій стадії, а у восьми відсотків дітей його діагностують лише на четвертій стадії», – зазначають медики.

Будь-яке захворювання, в тому числі рак, мають певні ознаки та симптоми. Часто, особливо на ранніх стадіях, їх може помітити тільки лікар. Тому дітям необхідно регулярно проходити медичні огляди, а батькам – відповідально до них ставитись.

Батьків повинні насторожити головні тривожні симптоми, які мають стати причиною звернення до лікаря:

- тривала і безпричинна втрата ваги;
- часті головні болі, що супроводжуються ранковим блюванням;
- набряки, постійні болі в кістках, суглобах, у ділянці спини або в ногах;
- ущільнення в ділянці живота, шиї, грудей, таза або пахв, збільшення лімфовузлів;
- поява синців або висипки на шкірі;
- часто повторювані інфекційні захворювання;
- біляста смужка за зіницею в оці дитини;
- постійна нудота або блювання без нудоти;
- постійна втома і помітна блідість шкіри;
- видимі раптові зміни у фізичному стані дитини, які не зникають;
- періодичне або постійне підвищення температури без очевидних причин.

Дитячий рак – не кінцевий вирок. Сьогодні сучасна медицина може багато чого, щоб протистояти цій страшній хворобі. Проте процес боротьби з онкопатологією – це довгий шлях. Тому дуже важливо надати підтримку дітям, які отримують складний і довгий курс лікування, та їх батькам.

Багато років відчувають підтримку та турботу вчителів та учнів шкіл міста Житомира, колективу та студентів Житомирського національного агроекологічного університету пацієнти онкогематологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні. Учні та студенти влаштовують для дітей концерти з нагоди свят, дарують іграшки та книжки, здають кров.

Також, вагому моральну, психологічну та матеріальну підтримку дітям надають Фонд допомоги онкохворим дітям «Разом до життя» та інші благодійники, які відвідують хворих, проводять з ними заняття з арт-терапії, влаштовують благодійні аукціони з метою збору коштів для онкохворих діток. Кожен небайдужий може зробити свій внесок у спільну справу збереження дитячого життя.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017 році в Житомирській області виявлено майже 4 тисячі нових випадків захворювань на рак.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: онкологія дитяча онкологія 
Матеріали по темі