Здоров'я

Житомирський медик розповів, що буде з людьми, які до кінця року не укладуть угоди з сімейними лікарями

23 February 2018, 10:38

Пацієнти, які до кінця 2018 року самостійно не оберуть собі сімейного лікаря і не укладуть з ним угоду, обслуговуватимуться за нині діючим територіальним принципом.

Про це у програмі «Тема дня» на Житомир.info 22 лютого розповів в.о. головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Житомирської міської ради Іван Дідик.

«Автоматично угоду за людину ніхто не укладатиме. Угода укладається тільки в разі бажання людини і заповнення нею декларації та реєстрації цієї декларації в eHealth (реформа МОЗ в Україні – ред.). Якщо угода між пацієнтом і лікарем не укладена, він звертається до лікаря згідно з територіальним принципом, який є на даний момент. В плані доступності медичної допомоги для людини нічого не міняється, лікарем буде надаватися їй медична допомога», - розповів Іван Дідик.

На запитання, скільки платитимуть сімейному лікарю за кожного пацієнта, гість програми відповів:

«Держава гарантує пакет послуг первинної медичної допомоги з розрахунку 375 гривень на одного пацієнта, і відповідно укладення декларації та перехід на фінансування Національною службою здоров’я лікувального закладу дасть можливість лікарю отримати заробітну плату більшу, ніж зараз. Однак система eHealth буде чітко регламентувати 2 тисячі пацієнтів на одного сімейного лікаря. Тобто, 2001-у декларацію вона буде блокувати, і укласти її буде неможливо».

Зі слів Івана Дідика, реформування вторинного і третинного рівня надання медичної допомоги (вузькими спеціалістами) буде поступовим і продовжиться відповідно у 2019 та 2020-му роках.

Нагадаємо, у Житомирі та інших містах і райцентрах з 1 квітня 2018 року починається приписна кампанія для пацієнтів, які зможуть обирати лікарів. Незабаром медична допомога не буде прив’язана до місця прописки, проживання чи розміру хабара. Кожен українець може вибрати терапевта, педіатра, або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі, а гроші за його медичне обслуговування заплатить держава.

Повністю «Тему дня» з лікарем загальної практики сімейної медицини Іриною Турчин та в.о. головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Житомирської міської ради Іваном Дідиком дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Тема дня лікар медична реформа  
Матеріали по темі