Влада

​Здобутки Житомира обговорювали на стратегічній сесії зі створення та ведення містобудівного кадастру

17 March 2018, 15:54

Як покращити інвестиційний клімат в країні та як дати потенційним інвесторам максимум інформації, обговорювали в Житомирі 17 березня на стратегічній сесії зі створення та ведення містобудівного кадастру.

«Запровадження містобудівного кадастру - це ще один крок до додаткового обліку, можливості додаткового створення інвестиційного середовища, конкурентного середовища і залучення додаткових коштів до бюджетів. Також є дуже важливим, що на сьогодні ми залучили найкращих вітчизняних фахівців наших інститутів, які працюють над створенням геопорталів, наших міжнародних партнерів. І це дозволить додатково розробляти плани не тільки на державному рівні, не тільки на рівні регіональному, а й також на рівні ОТГ» , - каже віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.



Створювати такі кадастри необхідно, орієнтуючись на інтереси держави, міст і навіть об’єднаних територіальних громад, переконаний віце-прем’єр.

«Ми бачили на презентації, що тільки 7% знаходиться в публічному просторі тих даних, які стосуються містобудівних кадастрів. Про який інвестиційний клімат ми можемо говорити? Друге, що дуже важливо, це поєднання інтересів як державного, так і місцевого рівнів. Щоб, враховуючи ці інтереси, будувати ці кадастри», - каже віце-прем’єр.

На сесію приїхали представники органів місцевого самоврядування із кількох десятків областей, однак, Житомир для проведення заходу такого рівня обрано не випадково. За останній час в місті було впроваджено ряд проривних ініціатив, запевняє Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Місто Житомир першим оприлюднило повну документацію по генеральному плану. Повністю всі розділи, червоні лінії зонування, історико-опорні плани. Місто Житомир зробило це першим. Я ще не знаю прикладів, які обласні центри зробили повну інвентаризацію земель. Цей процес в нас зайняв приблизно півтора роки, на це було витрачено приблизно чотири мільйони гривень. Тільки за грудень та січень збільшення від оренди землі - на чотири мільйони гривень. Тобто, за два місяці ми отримали стільки, скільки витратили для того, щоб запустити цей програмний продукт», - розповідає мер Житомира.

Експерти та архітектори вважають, що повна інвентаризація та реєстрація ділянок в публічному кадастрі значно збільшать грошові надходження до бюджетів міст та ОТГ.

Участь у стратегічній сесії взяли заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе, голова Житомирської ОДА Ігор Гундич, міський голова Сергій Сухомлин, фахівці Мінрегіону, представники BRDO, IDLO, GIZ, архітектори та науковці, експертні організації та представники органів місцевого самоврядування зі всієї України.

Нагадаємо, 20 лютого близько сотні жителів райцентру Черняхів та сусідніх сіл перекрили трасу Житомир – Виступовичі, бо керівництво ГУ Держгеокадастру вкотре їх проігнорувало.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кадастр генплан Зубко  
Матеріали по темі