Суспільство

Житомирським споживачам на замітку: як безпечно купувати насіння та саджанці

11 April 2018, 11:08

Щороку навесні, з початком дачного сезону, пожвавлюється реалізація насіння овочевих культур та саджанців багаторічних рослин.

Як зорієнтуватись у великій різноманітності яскравих пакетиків, уникнути ризику придбання непридатного для посіву насіння та правильно купувати саджанці, розповіли 10 квітня фахівці Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області звертають увагу, що покупці насіння та садивного матеріалу багаторічних рослин мають право вимагати від продавця відомості про товар, який він хоче придбати, а саме: назву підприємства-виробника, його місцезнаходження, культура, сорт (гібрид), рік урожаю, номер партії, схожість насіння, його чистота, вологість, походження, термін дії сертифіката, на основі якого здійснювалась перевірка посівних якостей», - йдеться на сайті держустанови.

Варто знати, що термін дії документів за результатами визначення посівних якостей насіння становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці. Використання та реалізація насіння та садивного матеріалу, які не забезпечені супровідними документами про їх походження та якість, забороняється.

Власник повинен гарантувати відповідність посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу, зазначеним у відповідних документах. Ці документи повинні зберігатись на місці торгівлі та пред’являтись за вимогою.

«Звертайте увагу на особливості маркування пакувань насіння. На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, відповідно до ДСТУ 6006:2008 зазначається: назва країни виробника, фірми, підприємця, товарний знак, юридична адреса пакування насіння, культура, сорт (гібрид), маса або кількість штук насіння в пакеті, номер партії, рік урожаю, схожість, документ про посівні якості насіння, коротка інформація про культуру (опис сорту (гібриду), поради щодо вирощування», - повідомляють спеціалісти Держпродспоживслужби.

Як повідомляв Житомир.info, нещодавно в Житомирському лабораторному центрі озвучили «брудну дюжину» овочів і фруктів, які вбирають найбільше хімікатів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: саджанець насіння  
Матеріали по темі