Місто

У житомирській дитячій поліклініці пояснили, які довідки потрібні під час зарахування до школи чи садочка

13 April 2018, 12:10

Від 13 березня в Україні набув чинності наказ МОЗ, який скасовує необхідність подавати медичну карту за формою №26 при вступі дитини до школи або садочку. Тепер для дошкільнят достатньо буде довідки від педіатра або сімейного лікаря, що дитина здорова. Школярі ж мають пройти профілактичний огляд за формою №86. Разом із тим як у садочок, так і у школу іще потрібно отримати карту профілактичних щеплень – форма №63.

Про нововведення, та як вони діють, у коментарі Житомир.info розповідає завідуюча Житомирською дитячою поліклінікою №2 Людмила Зайцева.


«Є лист на роз’яснення цього наказу в якому звучить, що єдиною формою медичного нагляду за дитиною від 0 до 18 років є форма №112. Це так звана амбулаторна карта для дитини. І ця форма - це медична документація, наголошую саме медична. Це єдина форма, яка має зберігатися в поліклініці чи у реєстратурі, чи у кабінеті лікаря, в якій відображається від народження і в подальшому стан дитини. Решта форм, згідно з Законом України «Про конфіденційність даних», не повинна виходити за межі лікарняного закладу. Тому, щоб не було розбіжності, що в поліклініці є форма №112, а ми виносимо зовні, скажімо, інформацію про хвороби, про обстеження, про лікування дітей, було прийнято рішення припинити функціонування форми №126. Є форма №86 - коли в нас діти певних груп, школярі, проходять комісійний огляд. Тут є пунктик у якому написано, що інформація про стан здоров’я вноситься лише при згоді батьків, або опікунів. А так ми можемо оформити тільки групу здоров’я, групу по фізкультурі, те що потрібно в дошкільному закладі чи в середньому освітньому навчальному закладі. Крім того для оформлення в дошкільний чи шкільний заклад потрібна форма №63 - це форма карта профілактичних щеплень. Тому, що керівник як дошкільного, так і загальноосвітнього закладу має знати, яка кількість дітей у нього вакциновані діти, які ні, щоб здійснювати епіднагляд. На дитячі садочки до сьогоднішнього дня ми оформляли іще так звану виписку. Наказом, який відмінив все - написано ж довідка від лікаря довільної форми, як виявляється. Будемо іще писати листи, уточнювати чи потрібна виписка з амбулаторної карти, чи достатньо просто довідки про можливість відвідування дитячого садочка і до неї форма №63», - роз’яснює завідуюча Житомирською дитячою поліклінікою №2 Людмила Зайцева.

Разом із тим, лікар наголошує: аби уникнути конфліктів між лікарями, батьками та медпрацівниками дитячих садочків та шкіл, будуть проводити з останніми роз’яснювальну роботу.

«Ми будемо збирати і медичних сестер дитячих садочків та шкіл, роз’яснювати їм дану ситуацію. Тому що на сьогоднішній день деякі школи телефонують і батькам розповідають, що потрібно принести і форму №26, і додатково довідку про можливість відвідування дитиною спеціалізованої школи, іще якісь довідки, які навіть не аргументовані наказами МОЗ», - зауважила завідуюча Житомирською дитячою поліклінікою №2 Людмила Зайцева.

Як повідомляв Житомир.info, 13 березня набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України № 157 від 26.01.2018, яким скасовується низка форм первинної облікової документації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: довідка школа МОЗ Зайцева  
Матеріали по темі