Місто

На турнір пам’яті Тараса Сенюка до Житомира приїхали близько 200 спортсменів ЗСУ, представники Міноборони і президента

5 May 2018, 15:35

Близько двох сотень кращих спортсменів з військових вузів та ЗСУ з’їхалися 5 травня до Житомира на Всеукраїнський турнір пам’яті загиблого під Слов’янськом Героя України Тараса Сенюка. За рахунком – це вже треті змагання і їхній рівень вже набагато вищий, - кажуть організатори. Позаяк більшість спортсменів не просто діючі майстри спорту з рукопашного бою, а учасники бойових дій на сході країни.

«Виступають понад 14 команд. Тут як види, так і роди військ, всі вищі військові навчальні заклади. Понад 180 учасників, від Львова до Харкова, Дніпропетровська, Одеси, Києва - представники з усіх міст України. В цьому році дуже високий рівень змагань, тому що такого іще не було, щоб у кожній ваговій категорії було по 5 - 6 майстрів спорту», - розповідає начальник фізичної підготовки зі спорту ДШВ ЗСУ Андрій Палагін.


Змагання традиційно відкриває донька Героя Ліза та вдова військовослужбовця Ольга.

«Завдяки саме цим всеармійським змаганням ім’я мого чоловіка буде відоме на всю Україну. Просто пам’ять - це єдине, що у нас є. Тому для мене - це надто важлива місія», - зізнається вдова Героя України Ольга Сенюк.

«Найбільше я вболіваю звісно за ДШВ - десантно-штурмові війська, але все-таки ми одна нація і одне військо ЗСУ», - зізнається Єлизавета Сенюк.

Перед спарингом учасники розминаються, налаштовуючись на поєдинки. А як тільки виходять на татамі, вже у повну показують свою силу. За словами останніх змагання виховують їх та налаштовують на досягнення цілей. Сьогодні, кажуть – це перемога.

«Патріотизм, силу волі, витримку, цілеспрямованість. Звісно тільки вперед, тільки перемога», - каже курсант Житомирського військового інституту ім. С. П. Корольва Максим Ковальчук.

«Налаштовані взяти лише перше місце, іншого виходу немає», - зазначає військовослужбовець 199-го навчального центру ВДВ Роман Бойченко.

Важливість проведення турніру розуміють і у владних кабінетах. Тому до Житомира приїхали й гості зі столиці. Зокрема, радник міністра оборони України та уповноважений президента з питань реабілітації воїнів АТО.

«Це перш за все національно - патріотичне виховання. Віддання шани військовослужбовцям, які героїчно загинули поклавши своє життя за незалежність нашої держави на сході країни. І ми ці турніри будемо розповсюджувати по всій Україні, відповідно до рішення Міністраоборони. Для того, щоб ні один наш військовий не був забутий», - говорить радник міністра оборони України Дмитро Грищенко.

«Ми це розглядаємо у проекті реабілітації учасників АТО. Завдяки таким змаганням, завдяки спорту вони отримують не тільки фізичну, а і психологічну реабілітацію», - додає уповноважений президента з питань реабілітації воїнів АТО Вадим Свириденко.

Сам Вадим Свириденко не зі слів знає, що таке війна. Чоловік пройшов Дебальцево, де отримав поранення, яке призвело до ампутації кінцівок. Проте жага до життя та професійна реабілітація у США допомогли йому стати на ноги.

«Я реабілітацію проходив у Америці, завдяки тим спеціалістам став на ноги, почав бігати, плавати. Діаспори там роблять велику роботу, ще з 2014 року там іде величезна допомога, як фінансова так і медична. Світ має знати, що у нас дійсно ведеться війна з Росією, підла війна, на нас напали», - каже Вадим Свириденко.

За першість Збройних Сил з рукопашного бою учасники боротимуться два дні.Що ж до призового фонду змагань, то окрім кубків та медалей будуть і грошові винагороди – від 3 до 7 тис. грн відповідно до призових місць.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЗСУ Сенюк рукопашний бій чемпіонат Свириденко  
Матеріали по темі