Влада

Влада Житомира веде перемовини про об’єднання з кількома селами та ОТГ

10 May 2018, 18:00

Завдяки змінам у законі «Про добровільне об’єднання територіальних громад», яке нещодавно підписав президент України Петро Порошенко, села та селища можуть об’єднуватись навколо обласного центру. Зокрема, влада Житомира вже веде перемовини про об’єднання з кількома селами та ОТГ.

«Перемовини ведуться з деякими селами та ОТГ, які навколо Житомира - це і Вереси, це і Іванівка. Але об’єднання можливе тільки тоді, коли й це буде вигідно і для міста, і для села», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


Така співпраця буде вигідною як селам і селищам, так і місту, - переконаний Сергій Сухомлин.

«Ми зараз відпрацюємо деякі питання. Процес об’єднання - це обов’язково громадські слухання, які нам потрібно буде провести з селами і показати, що Житомир може дати селу. Наприклад, відремонтувати дорогу, чи зробити освітлення, чи запропонувати автобусний маршрут і видати пільгову картку житомирянина, по якій пенсіонер, чи пільговик цього села може їздити безкоштовно. Лікування у закладах міста Житомира. Іще є діти, які навчаються у школах, садочках і новий закон про освіту дозволяє нам брати тільки житомирських дітей на навчання. Це те, що ми можемо дати. Села можуть дати перспективу для міста Житомира. Житомир отримає збільшення територій: розвиток житлової забудови, будівництво фабрик, заводів навколо Житомира - це все дасть розвиток Житомиру. Якщо заходить інвестор, ми можемо домовлятись, пропонувати цю землю і робити інвестиційні проекти, і розвивати й ті громади, й Житомир», - пояснює Житомирський міський голова.

Сказати, коли саме до Житомира почнуть приєднуватись навколишні села та селища, міський голова говорити не береться. Однак, каже: імовірно, що до осені зможуть реалізувати напрацьовані задуми.

«Я думаю, протягом літа, за місяць-два місяці вийдемо на громадські слухання. Після цього потрібно приймати рішення сесіям. Думаю, до кінця літа ми опрацюємо декілька варіантів об’єднання», - зазначив Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, житомирська влада зустрічалась з головами ОТГ щодо харчування дітей в школах. Заступник мера не вважає компенсацію за навчання дітей проблемою батьків і переконаний, що питання має вирішуватися в площині «влада Житомира – влада громад».

Як повідомляв Житомир.info, улітку 2017-го виконком прийняв рішення щодо звернення до облради, районних, селищних рад і ОТГ щодо відшкодування витрат з міського бюджету на навчання дітей, які не є жителями Житомира. Проект рішення виконкому про відшкодування навчання нежитомирських дітей з’явився у червні цього року. На сесії Житомирської міської ради 18 грудня 2017 року депутати проголосували за звернення щодо відшкодування цих витрат з бюджетів місцевих громад з розрахунку 17,1 тис. грн на одного школяра та 28,7 тис. грн на вихованця дитсадка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин ОТГ об'єднання село  
Матеріали по темі