Економіка

Колишній директор фіндепартаменту Житомирської міської ради пояснив, чому недоцільно скасовувати пайову участь

15 May 2018, 17:08

Асоціація міст України просить парламентські фракції не підтримувати законопроект №8124 у частині скасування пайової участі.

Про це 15 травня повідомляє Офіс реформ у Житомирському регіональному відділенні АМУ.

«Пайові внески зараховуються до бюджету розвитку громад і напрями використання цих коштів чітко регламентовані Бюджетним кодексом України. До прикладу, не можуть використати кошти бюджету розвитку на оплату заробітних плат чи комунальних послуг. Разом з тим є значною потреба в міст на електрифікацію нових вулиць, проведення мереж водопостачання та водовідведення, розбудову соціальної інфраструктури, будівництва нових шкіл, садочків і т. д. Тому, на думку АМУ, говорити про неефективне, незрозуміле використання пайових внесків органами місцевого самоврядування недоцільно», - пояснює регіональний консультант з бюджетних питань Сергій Гаращук, який до 11 січня 2018 року працював директор фіндепартаменту Житомирської міської ради.

Хоча не всі місцеві бюджети отримують пайові внески, проте, охоплення цим видом надходжень не таке вже й низьке. Так Асоціація провела опитування 142 міст та 283 ОТГ України. За результатами було виявлено: бюджети 92% міст та 34,3% ОТГ отримують пайові внески, бюджети розвитку 30% міст та 9,2% ОТГ більш ніж наполовину складаються з пайових внесків.

«За підрахунками Аналітичного центру АМУ, у 2017 році до місцевих бюджетів надійшло 1,9 млрд грн пайових внесків (для порівняння - видатки місцевих бюджетів на капітальне будівництво, ремонт, реконструкцію та реставрацію склали 33,3 млрд грн). За інформацією Офісу реформ у Житомирському РВ АМУ надходження від пайової участі 2017 року у 4 містах Житомирської області (Бердичів, Коростишів, Баранівка та Новоград-Волинський) загалом складають близько 1 млн грн. Таким чином, реальна потреба громад у коштах на фінансування розвитку інфраструктури є значно більшою, ніж надходження пайових внесків до місцевих бюджетів. У таких обставинах відміна пайової участі призведе до значного недофінансування інвестиційних потреб територіальних громад», - наголошують в АМУ.


Окрім того, у законопроекті №8124 не передбачено компенсаторні механізми та джерела покриття втрат доходів місцевих бюджетів від відміни пайової участі. А це суперечить частині третій статті 142 Конституції України: «витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою».


Нагадаємо, в березні цього року заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе повідомив, що Уряд схвалив законопроект, одним з важливих пунктів якого є скасування пайового внеску у розвиток інфраструктури населеного пункту: цих коштів недостатньо для створення нових об’єктів соціальної інфраструктури і жодної гривні цього внеску на це не було направлено, а відсутність чітких прозорих механізмів спричиняє корупцію.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 квітня власникам житомирських МАФів зменшили на 20% розмір пайової участі, сума боргу по внескам за 2017 рік становить 300 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АМУ пайова участь Гаращук  
Матеріали по темі