Здоров'я

Баранівський ЦПМСД Житомирської області вже з липня почне отримувати кошти за новою системою, - МОЗ

11 June 2018, 17:08

Баранівський центр первинної медико-санітарної допомоги Житомирської області підписав договір з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) у першій хвилі, це означає, що уже з липня заклад почне отримувати кошти за новою системою.

Про це 11 червня повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

«Вважаю, що медична реформа в Україні є своєчасною. Зміни потрібні вже давно. Найважливішим є те, що налагодиться тісний зв’язок між пацієнтом і сімейним лікарем, а також те, що реформа починається саме з первинної ланки. Адже саме від сімейного лікаря залежить своєчасне виявлення захворювання: чи вдасться зупинити його на ранній стадії, чи пацієнт потрапить до фахівців уже із запущеним випадком. Найважче буде змінити ставлення людей до свого здоров’я, переконати їх у тому, що вести здоровий спосіб життя — це вигідніше і дешевше, ніж довго лікуватись. Впровадження реформи забезпечить пацієнтові можливість самому вибрати лікаря і змінити його в разі потреби, а сімейний лікар відчує нарешті достойну оплату своєї праці», - вважає головний лікар Баранівського ЦПМСД Володимир Сус.

Підписання договору з НСЗУ дасть можливість виділяти кошти на пацієнта, а не оплачувати ліжка і приміщення, контролювати використання державних коштів у регіонах. Нова система фінансування дозволить колективу нашого закладу використовувати кошти згідно з перспективним планом, визначати першочергові та вторинні потреби, використовувати кошти на заохочення найкращих працівників. Заохочення лікарів планують проводити за підсумками роботи за такими показниками, як зниження захворюваності, смертності (в тому числі малюкової), підвищення народжуваності тощо. Буде також враховуватись кількість підписаних з лікарем декларацій, тому що це теж характеризує його професіоналізм, комунікабельність та авторитет серед населення.

«Зараз у Баранівському ЦПМСД вже оформлено 9 764 декларації (це становить майже 39% чисельності громади). Особливих складнощів при підписанні декларацій немає (через надмірне навантаження іноді «зависає» сервер), але загалом робота проводиться активно. Оформлюють декларації сімейні лікарі. У мешканців громади питань досі не виникало. Їх хвилює лише одне: якого лікаря обрати, і вони це вирішують. Спротиву реформі серед жителів Баранівської ОТГ немає. Просто частина людей не поспішають підписувати декларації, вважаючи, що ще встигнуть», - зазначив Володимир Сус.

Довідка: До Баранівського ЦПМСД входить 6 амбулаторій. Працюють 14 сімейних лікарів і 3 педіатри. Центр обслуговує все населення ОТГ Баранівської міської ради. До громади входять місто Баранівка, смт Полянка, села Берестівка, Жари, Зеремля, Йосипівка, Кашперівка, Марківка, Рогачів, Смолдирів, Суємці та Ялишів. Загальна кількість населення — 25 099 людей.

Як повідомляв Житомир.info, 22 травня в міській раді повідомили, що Житомир посідає друге місце у загальному рейтингу українських міст по укладенню декларацій із сімейними лікарями.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медична реформа МОЗ ЦПМСД Баранівка  
Матеріали по темі