Політика

Нардепу від Житомира Бориславу Розенблату суд дозволив виїжджати за кордон, але розмір застави не зменшив

13 June 2018, 10:14

Солом'янський суд у «бурштиновій справі» не продовжив строк дії обов'язків нардепу Бориславу Розенблату.

Про це 13 червня повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвали суду.

«Йшлося про такі обов'язки, як прибувати до детектива, прокурора або суду за першою їх вимогою, повідомляти про зміну свого місця проживання, роботи, утримуватись від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними. У випадку з Розенблатом прокурор стверджував, що він може виїхати до Німеччини. Зокрема, вказував, що одразу після голосування у парламенті 11.07.2017 про надання дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності Розенблат надзвичайно оперативно вжив заходів до відчуження належного йому майна, побоюючись конфіскації. Також, за інформацією САП, у Розенблата є право проживання на території Федеративної Республіки Німеччина, а 19.10.2017 підозрюваний з використанням дипломатичного паспорту, отриманого для службової поїздки в Ізраїль, намагався вилетіти до ФРН», - пише видання.

Однак суд вирішив, що в засіданні вказані факти не були доведені, а сторона захисту заперечувала наявність права проживання на території ФРН.

Суд зазначив, що загроза втечі не випливає з простої можливості перетнути кордон держави. Для того, щоб ця обставина мала реальний характер потрібно доказувати наявність інших обставин, а саме: характеристики особи, її моральний образ, місце проживання, професію, прибуток, сімейні зв'язки, будь-які зв'язки з іншою країною або наявність зв'язків в іншому місці. Як вважає суд, такі обставини в засіданні щодо Розенблата доведені не були.

Крім того, суд зіслався на практику ЄСПЛ щодо зменшення з часом ступеню ризиків. Як відомо, 15 лютого 2018 року НАБУ закінчило розслідування і відкрило матеріали стороні захисту.

«Щодо Розенблата діє запобіжний захід у вигляді застави. Такий вид запобіжного заходу не має строку дії і є чинним як на стадії досудового розслідування, так і на стадії судового розгляду. Адвокат Розенблата просив зменшити розмір застави з 7 млн до 2 млн грн. Однак суд відмовився розглядати клопотання в даному засіданні. Відомо, що захисники вже подали окреме клопотання про зміну запобіжного заходу, але суд його ще не розглянув», - інформує «Судовий репортер».

Нагадаємо, за рік народний депутат від Житомира Борислав Розенблат позбувся своєї нерухомості в Україні і станом на початок 2018 року йому належить лише нерухомість у Німеччині.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 червня 2017 року в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру шести особам, причетним до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні, серед яких – два охоронця народного депутата Борислава Розенблата. 18 липня Солом'янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід народному депутату Бориславу Розенблату у вигляді застави в розмірі 7 млн грн, присудив носити електронний браслет та здати закордонні паспорти. З 19 липня 2017 року народний депутат Борислав Розенблат носив електронний браслет. 17 жовтня з нардепа зняли електронний браслет, бо Солом'янський суд не встиг продовжити термін дії зобов'язань. 19 жовтня народного депутата зняли з літака Київ-Кельн, вилучили закордонний паспорт, гроші та банківські картки, Розенблат заявив, що його пограбували. 20 жовтня суд задовольнив клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про покладання обов'язків на житомирського нардепа Борислава Розенблата і електронний браслет знову одягнули.

В грудні 2017 року суд дозволив нардепу Бориславу Розенблату без дозволу виїжджати з Києва та Житомира, 9 лютого цього року Солом'янський райсуд Києва ухвалив зняти з нардепа електронний браслет. Народний депутат також хотів скасувати запобіжний захід у вигляді застави в 7 млн грн, але суд відмовив.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Розенблат суд нардеп  
Матеріали по темі