Влада

Керівники Житомирської області вітали донорів, вручали грамоти та подяки

15 June 2018, 09:22

У Всесвітній день донора жителі Житомирщини, які добровільно здають кров та рятують життя людей, отримали вітання та відзнаки від керівництва області: 14 червня у Житомирському інституті медсестринства заступник голови ОДА Ярослав Лагута та голова облради Володимир Ширма.

Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

«Від імені голови ОДА вітаю вас зі святом. Бажаю вам, донорам, багато-багато років життя, міцного здоров’я, завжди бути прикладом для підростаючого покоління. Мені дуже приємно, що в залі стільки молоді. Це свідчить про те, що ми маємо молоде покоління справжніх патріотів та донорів. Адже донор – це не професія, це склад душі та внутрішнє покликання», – привітав присутніх Ярослав Лагута.

Ярослав Лагута та Володимир Ширма відзначили донорів Житомирщини грамотами та подяками облдержадміністрації та обласної ради.

«За вагомий особистий внесок у рятування життя людей та з нагоди Дня донора Володимир Ширма нагородив Грамотами обласної ради та грошовими подарунками лікаря Центральної міської лікарні №1 м. Житомира Людмилу Ільницьку, медичну сестру Житомирської обласної психіатричної лікарні №1 Жанну Броновицьку, молодшу медичну сестру Центральної міської лікарні №1 м. Житомира Любов Йовній, викладача Житомирського екологічного ліцею № 24 Олену Майор, водія ВАТ «Житомирський завод скловиробів» Сергія Ожго», - інформує прес-служба обласної ради.

У Житомирській області нині налічується приблизно 10 тисяч донорів, майже 2 тисяч носять звання «Почесний донор України» та 3 жителі області, які безоплатно здали кров або її компоненти 100 i більше разів, отримали державну нагороду «Заслужений донор України».

Довідка облради: Всесвітній День донорів крові засновано 2006 року на 58-й сесії Асамблеї охорони здоров’я ВООЗ у Женеві. Це свято припадає на 14 червня. Саме цього дня 1868 року народився відомий австрійський лікар, лауреат Нобелівської премії Карл Ландштейнер, який у 1900 році зробив відкриття — виявив групи крові А, В, О. 2 роки потому його учні відкрили ще й 4-ту групу — АВ. Саме завдяки цьому вченому стало можливим шляхом переливання крові рятувати життя й повертати здоров’я важко хворим пацієнтам. Донором може стати повнолітня особа, яка важить не менше п’ятдесяти кілограм. Протипоказанням до здачі крові є: шкірні захворювання, гепатит В і С, туберкульоз, СНІД та інші венеричні хвороби, вагітність, період лактації. Після донорства людині необхідне відновлення.

Як повідомляв Житомир.info, голова облдержадміністрації Ігор Гундич 19 січня 2017 року підписав розпорядження «Про підтримку донорського руху в області».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: донор ОДА облрада Лагута Ширма  
Матеріали по темі