Влада

Мін’юст хоче дозволити вивозити дитину за кордон без дозволу, якщо є заборгованість по аліментах

18 June 2018, 15:04

Мін’юст удосконалив норму законопроекту №8296 щодо виїзду за кордон дитини, яка проживає в неповній родині.

Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко – інформує 18 червня прес-служба Мін’юсту.

«Міністр уточнив, що відповідно до запропонованих змін той з батьків, який проживає з дитиною, може самостійно вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за кордон за наявності заборгованості зі сплати аліментів іншого з батьків більше 4 місяців. При цьому законопроект передбачає можливість виїзду дитини за кордон строком до 1 місяця з тим із батьків, з ким проживає дитина, не лише на лікування, навчання і відпочинок, але й з метою її участі в дитячих змаганнях, фестивалях, учнівських олімпіадах та конкурсах за кордоном, у тому числі в складі організованої групи дітей», - йдеться у повідомленні.

Посадовець нагадав, що раніше для цього треба було отримати нотаріальний дозвіл, чим часто користувалися боржники і шантажували колишню дружину чи колишнього чоловіка, вимагаючи відмовитися від аліментів.

«Водночас, і я хочу наголосити на цьому пункті, ми збалансували права обох батьків. Тобто право виїхати ненадовго за межі України з малюком також отримає той з батьків, який не проживає з дитиною. Однак – лише у випадку, коли він є добросовісним платником аліментів», - підкреслив Павло Петренко.

За його словами, для цього йому необхідно звернутися з письмовою заявою до того з батьків, який проживає з дитиною. Дозвіл має бути наданий впродовж 10 днів. У іншому випадку за спрощеним порядком у наказному провадженні таке рішення виносить суд.

Павло Петренко також наголосив, що за умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України передбачена адміністративна відповідальність.

«Якщо на громадянина накладено адміністративне стягнення за вчинення такого правопорушення, він тимчасово обмежується у праві на виїзд за кордон з дитиною. Строк такого обмеження становить 1 рік, крім випадків наявності нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини другого з батьків», - пояснив міністр.

Законодавчі ініціативи будуть винесені на голосування у ВР вже цього тижня.



Як повідомляв Житомир.info, в листопаді 2017 року міністр юстиції надавав консультацію щодо виїзду дитини за кордон: якщо один з батьків добровільно не дає дозвіл на виїзд дитини за кордон, таке право можна отримати через суд.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитина аліменти Мін'юст  
Матеріали по темі