Влада

​Депутати відмовились виділяти кошти на реконструкцію автозаправки Житомирського ТТУ

26 June 2018, 15:49

Чи виділяти кошти з міського бюджету кошти на модернізацію існуючої автозаправної станції на території тролейбусного депо по вулиці Ольжича, вирішували на сесії Житомирської міської ради 26 червня.

Під час обговорення питання депутат Наталія Леонченко поцікавилась, для чого тролейбусному депо потрібна власна автозаправна станція.

«Поясніть, будь ласка, щоб ми розуміли. Не менш ніж 120 тисяч гривень буде коштувати ПКД (проектно-кошторисна документація, - ред.), 500 тисяч гривень на реконструкцію – така пропозиція висувалась на депутатській комісії перед погоджувальною радою. Це тільки перша черга з трьох. Тобто, щонайменше в півтора мільйона обійдеться реконструкція, а правильніше буде сказати – будівництво, а не переоснащення, цієї автозаправної станції. У нас вже все настільки добре, що нам залишилось тільки будувати автозаправки?», - поцікавилась Наталія Леонченко.


Мер Житомира Сергій Сухомлин зауважив, що будівництво цієї автозаправної станції та зберігання пального в резервуарах дозволить заощадити значні кошти комунального підприємства «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління».

«Коли проводиться тендер на закупівлю дизельного пального, то вартість дизельного пального по талонах на заправці відрізняється від продажу цього ж пального в цистернах приблизно на 2 гривні за літр. При наших об’ємах ця станція окупиться за декілька місяців. 2 гривні на одному літрі ми можемо отримати економії», - сказав Сергій Сухомлин.

Врешті після обговорення депутати все ж таки вирішили не підтримувати дану пропозицію і не виділяти кошти ні на виготовлення проектно-кошторисної документації, ні на реконструкцію автозаправної станції на території тролейбусного депо.

У коментарі Житомир.info заступник мера Дмитро Ткачук пояснив, навіщо потрібно встановлювати автозаправний комплекс.

«Підприємство споживає до тони дизельного пального в день. Це великий об’єм. На сьогодні ми маємо договір і постачальник вже приніс лист із ініціативою підвищення ціни до 10% у зв’язку із коливаннями середньої ціни на ринку. Ці інструменти маніпуляцій непоодинокі, всі комунальні підприємства знають і з цим зіштовхуються. Виходять на тендер, вони (постачальники, - ред.) демпінгують ціну, виграють і потім «докручують» цими додатковими договорами, беручи із торгово-промислової палати відповідні висновки. Якщо ми говоримо про власну заправку, то ми розуміємо, що ми провели тендер, 20 метрів кубічних залили собі в резервуари, і потім півтора тижні без будь яких проблем підприємство має запас, навіть до місяця на використання даного пального. Тому відповідно є ініціатива, щоб встановити цей заправний комплекс на території підприємства. Так як це є, наприклад, в КП «УАШ». Для розуміння: якщо рахувати із другою партією автобусів, які плануємо отримати до кінця літа, то об’єм споживання одного лише ТТУ буде більше, ніж в решти комунальних підприємств разом взятих. В такому випадку є сенс мати свою власну заправну станцію, мати свій резерв пального. І бути, так би мовити, застрахованим. Бо якщо говорити про випуск на маршрут комунального транспорту, то тут немає варіанту, сьогодні їду, а завтра не їду. Потрібно виїжджати кожного дня. Тому резерв пального і фіксація ціни по контракту, коли ти вже обираєш пальне, - це є основні причини побудови заправної станції безпосередньо на території підприємства», - пояснює Дмитро Ткачук.

За словами заступника мера, пропозицію все ж таки провести реконструкцію автозаправної станції виноситимуть на наступну сесію.

«Там колись була станція, вона діяла як склад ГСМ. Саме тому проект звучить як реконструкція. По факту там вже немає нічого, окрім іржавого бака, але технічно вона там знаходилась. Відповідно, протипожежні умови для того забезпечені. Будемо на наступну сесію виносити повторно, візьмемо більше комерційних пропозицій, можливо, хтось із депутатів захоче спроектувати», - сказав Дмитро Ткачук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія міськрада ТТУ заправка  
Матеріали по темі