Влада

Віце-прем’єр-міністр розповів про нові ДБН, які вступають в силу з 1 вересня

27 June 2018, 14:23

Європейські принципи розвитку закладені в нових ДБН, що вступають в силу з 1 вересня поточного року.

На цьому наголосив на зустрічі з міжнародною бізнес-спільнотою, членами Американської торгівельної палати віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко – повідомляє прес-служба віце-прем’єра.

«Сьогодні в країні змінюється система менеджменту, проводиться фінансова децентралізація, в громадах з’являються великі можливості, повноваження та інструменти. Зростають бюджети розвитку, і тому сьогодні вже необхідно підходити до європейського бачення розвитку безпосередньо громад та населених пунктів», - зазначив урядовець.

За його словами, наразі в країні повністю відсутній контроль за щільністю забудови, наявністю необхідної соціальної інфраструктури, порядку проїзду пожежної техніки тощо.

«Нові ДБН, що вступають в силу з 1 вересня, – це маленька революція. Вони в першу чергу змінюють підходи до щільності забудови, що дасть більшу можливість просторового розвитку і забезпечення комфортного середовища. Друге – відтепер з кожною новою забудовою обов’язково має з’являтися соціальна інфраструктура – школи, дитячі садки, лікарні. Також ми впроваджуємо в ДБН новий підхід до будівництва дитячих садків, що дасть можливість забезпечити для кожної дитини дошкільну освіту», - наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр розповів, що важливою новацією в ДБН є також питання просторового планування територій громад.

«Бізнес повинен чітко розуміти і бачити карту планування – що саме є в місті, куди можна інвестувати, яким чином буде забезпечена транспортна інфраструктура. І тому, в змінах до ДБН щодо планування вулиць і доріг, ми передбачаємо не тільки нові підходи до транспортної інфраструктури та можливості залучення інвестицій, а й першочергово – забезпечення безпеки для пішоходів», - пояснив Геннадій Зубко.

За його словами, нові ДБН дають можливість створювати острівки безпеки на дорогах, а також розвивати велосипедний рух в країні. Ці норми відповідають європейським стандартам безпечного середовища життєдіяльності громадян.

«В державних будівельних нормах, які ми запроваджуємо, закладені принципи прозорості будівництва, в яких зацікавлені як інвестори, так і громадяни. Ми зобов’язали органи місцевого самоврядування оприлюднювати на своїх сайтах містобудівну документацію і проводити обговорення. Ми вже наполягаємо на затвердженні генпланів територій, що дозволить містам, маючи кошти і повноваження, стати дійсно європейськими», - підкреслив віце-прем’єр-міністр.

Урядовець розповів, що сьогодні в країні вже працює кілька міжнародних компаній з Німеччини і Америки, які допомагають реалізовувати європейське бачення в будівництві – просторове планування, параметричне будівництво тощо.

Як повідомляв Житомир.info, на початку травня 2018 року Мінрегіон інформував про оновлення державні будівельні норми, зокрема – введення межі мінімальної та максимальної щільності населення у забудові та чітке обмеження можливість її підвищення з урахуванням конкретних умов.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДБН будівництво Зубко забудовник  
Матеріали по темі