Місто

У Житомирі говорили про торгівлю людьми та трудову експлуатацію

6 July 2018, 14:23

В усіх областях України проводиться широкомасштабна інформаційна кампанія з питань протидії торгівлі людьми, Житомирська – не виключення.

6 липня під час наради з правоохоронними органами та представниками благодійної організації «Авенір», швейцарської гуманітарної організації начальник управління ДМС у Житомирській області Олександр Радько розповів, що питання торгівлі людьми стоїть постійно на порядку денному не тільки в Україні, але й в усьому світі.

«Представники різних органів влади активно долучаються до інформаційного роз’яснення населенню області щодо торгівлі людьми, а також виявленню осіб, які постраждали від рук так званих шахраїв. Проте, варто наголосити, що кількість людей, які постраждали від работоргівлі – зменшується. Міграційна служба постійно працює в тому напрямку, аби удосконалювати безпеку паспортних документів та зменшити можливість виготовлення підроблених документів для виїзду за кордон», - сказав Олександр Радько.

Представник швейцарської гуманітарної організації Майкл Гоффман, який вже декілька років допомагає українцям повернутися до рідної країни після «торгівельного рабства» розповів про підтримку потерпілих.

«Я представник швейцарської гуманітарної організації, і я волонтер у ній. Торгівля людьми – це проблема, яка стосується багатьох країн у світі, не тільки в Україні. Ми також маємо досвід підтримки людей у тих країнах, де їх експлуатують. Ми намагаємося бути активними в привентивних методах: підтримка потерпілих, а також юридична підтримка проти порушників. Ми надали допомогу та допомогли повернутися до країни громадянства 1542 потерпілим. Серед цієї цифри приблизна кількість українців – 200. Декілька з них були із Житомирської області. Хочу наголосити, що експлуатація може бути як сексуальною, так й інших видів: примусові роботи, примусове жебрацтво, контрабанда наркотиків. З тих пір, коли наша організація почала свою роботу в Україні, ми допомогли 51 особі. 99% постраждалих не будуть розповідати поліції, міграційній службі, чи будь-яким іншим органам про свою проблему. Чому? Тому що вони не довіряють системі, вони бояться, їм стидно, що вони потрапили в таку ситуацію. А коли потерпілий читає інформацію у ЗМІ про схожі випадки, він розуміє, що є така неприбуткова благодійна організація як «Авенір», якої не варто боятися, і до якої потрібно звернутися та подати скаргу, й розповісти про свою проблему», - сказав Майкл Гоффман.

Начальник відділу боротьби, пов’язаною з торгівлею людьми головного управління Нацполіції у Житомирський області Вадим Садовський зазначив, на що звернути увагу людям, які виїжджають за кордон на заробітки, аби не стати жертвою торгівлі.

«Минулого року було виявлено три злочини, які пов’язані з торгівлею людьми. В основному, це йде трудова експлуатація. Варто почати з того, що проблема торгівлі людьми – це в першу чергу уразливий стан людини, він у кожного різний. Взагалі, і в основному, це нестача грошових коштів, що і змушує людей виїжджати, або звертатися до сумнівних організацій, які відправляють та надають певну роботу, починаючи з проституції. Є й такі випадки, що дівчата свідомо виїжджають за кордон займатися проституцією, при поверненні вони пояснюють, що це біда. Ми спілкуємося з такими дівчатами, але вони не мають бажання писати скарги. Люди замовчують це, вони не хочуть про це розповідати. Що стосується трудової експлуатації, велике прохання до жителів Житомирської області – звертатися в більшості до тих фірм, які хоча б показують оригінал ліцензії», - наголосив Вадим Садовський.

Зазначимо, що у 2018 році 60 тисяч 800 громадян у підрозділах міграційної служби Житомирської області оформили закордонні паспорти з біометричними даними.

Як повідомляв Житомир.info, за 5 років більше 20 жителів Житомирської області отримали статус постраждалої особи від торгівлі людьми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Радько Садальський міграція торгівля людьми  
Матеріали по темі