Влада

Влада Житомира хоче взяти 7 млн євро кредиту для будівництва сонячної електростанції

20 July 2018, 11:17

Комунальному підприємству «Центр інвестицій» хочуть надати дозвіл на отримання кредиту в 7 млн євро у ПАТ АБ «Укргазбанк» під гарантію Житомирської міської ради.

Відповідний проект рішення сесії 19 липня оприлюднили на сайті міської ради.

«Назва інвестиційного проекту, для реалізації якого залучається кредит під місцеву гарантію: «Будівництво наземної сонячної електростанції потужністю 10,74/9,35 МВт (DC/AC) на території Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області». Обсяг та валюта кредиту: до 7 000 000,00 (сім мільйонів) євро. Строк кредиту: до 7 років, упродовж яких кредит має бути повністю погашений щомісячними платежами (згідно кредитного договору, що має бути укладений між Позичальником та Кредитором), з урахуванням максимального пільгового періоду по кредитним траншам до 12 місяців», - йдеться у проекті рішення.

Відсоткова ставка за користування кредитними коштами – 6,5% річних на строк 12 місяців з дати укладення кредитного договору; а з 13-го місяця і до кінця строку кредитування буде встановлена змінювана процентна ставка. Кредит будуть виплачувати з коштів міського бюджету.

Також 19 липня опублікували проект рішення сесії про внесення змін до міської цільової програми «Муніципальний енергетичний план міста Житомира на 2017-2020 роки». Пропоновані зміни також стосуються сонячної електростанції.

«Здійснення внеску до статутного капіталу КП «Центр інвестицій» Житомирської міської ради для будівництва наземної сонячної електростанції потужністю 10,74/9,35 МВт (DC/AC) на території Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області (в т.ч. витрати на банківське обслуговування)» - так прописаний новий пункт заходів програми.

Його дія розрахована на два роки: у 2018 році на це планують використати 19 млн 200 тис. грн з міського бюджету, 128 млн грн кредитних коштів та 48 млн грн коштів гранту; в 2019 – 12 млн 800 тис. грн міського бюджету, 98 млн грн кредиту, 48 млн грн гранту.

Жовтим виділені зміни до програми «Муніципальний енергетичний план міста Житомира на 2017-2020 роки»

Нагадаємо, під час звіту в лютому 2018 року мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що у поточному році планують реалізувати два масштабних проекти – побудувати сонячну електростанцію та відновити роботу аеропорту. В травні мер повідомив, що на закупівлю обладнання для сонячної електростанції оголосили новий тендер, крім того у цьому проекті – складний механізм фінансування. 16 травня на черговому засіданні міськвиконкому затвердили висновок щодо доцільності залучення кредиту від ПАТ АБ «Укргазбанк» для реалізації інвестиційного проекту «Будівництво наземної сонячної електростанції на території Глибочицької сільської ради Житомирського району».

Як повідомляв Житомир.info, 19 квітня 2017 року Житомирська міська рада оприлюднила меморандум про партнерство КП «Центр інвестицій» зі словенською компанією «RIKO d.o.o» й Центром міжнародного співробітництва та розвитку CMSR, а на сесії 20 квітня депутати міської ради одноголосно підтримали будівництво сонячної електростанції. 23 лютого 2018 року були оголошені два тендери, які стосувалися об’єкту: «Будівництво наземної сонячної електростанції потужністю 10,79/9,35 МВт (DC/AC) на території Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області»: на суму 108 млн 47 тис. 85,80 грн щодо розробки проектно-кошторисної документації та будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт; та закупівля обладнання на 326 млн 57 тис. 159,65 грн. 5 квітня відмінили перший тендер, вказана причина: «Відхилення всіх тендерних пропозицій згідно з Законом про публічні закупівлі». До речі, в технічній документації до цього тендеру зазначалося, що завершити всі роботи та перейти до оформлення договору купівлі-продажу електроенергії з Держпідприємством «Енергоринок» мають на початку червня 2018 року. Другий тендер скасували 26 квітня через «допущення до оцінки менше двох тендерних пропозицій».

20 квітня був оголошений новий тендер на визначення розробників проектно-кошторисної документації, який завершився 11 травня і зараз триває кваліфікація переможця – «Представництво «Ріко Д.О.О.». 27 квітня був оголошений новий тендер на закупівлю за 326 млн грн обладнання для сонячної електростанції: до 29 травня триває прийом пропозицій, початок аукціону запланований на 4 липня. 18 травня управління північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області повідомило, що державні аудитори під час аналізу інформації та документів на закупівлю, розміщених КП «Центр інвестицій» Житомирської міської ради, попередили порушень у сфері закупівель на понад 325 млн грн: встановлено, що тендерна документація на придбання обладнання для будівництва наземної сонячної електростанції не відповідала вимогам законодавства.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міська рада сонячна електростанція кредит банк  
Матеріали по темі