Влада

У Житомирській області є один район, де не створено жодної ОТГ, віце-прем’єр називає це саботажем з боку РДА

25 July 2018, 14:45

128 районів, де не утворено жодної ОТГ після 4 років реформи децентралізації – це саботаж з боку райдержадміністрацій.

Про це в ефірі програми «Економічний прорив» з Павлом Шереметою на радіо «НВ» зазначив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко – інформує 25 липня прес-служба віце-прем’єра.

««У нас досі є 128 районів, котрі не мають жодної об'єднаної територіальної громади після чотирьох років реформи децентралізації. Це через, в першу чергу, саботаж з боку райдержадміністрацій. Ніяких пояснень у мене того, що керівник районного рівня не бере участі в ініціативах Президента, Парламенту та Уряду, окрім як його некомпетентність, або ж особиста зацікавленість у протидії реформі, нема. Головне – розуміння, що люди, котрі проживають у громадах, можуть активно впливати на життя громади, її якісні перетворення, на рівень свого життя, на подальший розвиток. Цьому заважає протистояння старої структури управління новоствореним ОТГ, яке подекуди загострюється. Ніхто не хоче втрачати владу. Ми зараз прискіпливо аналізуємо ситуацію і робимо це прозоро для всіх. Такий стан речей треба негайно виправляти», - зазначив Геннадій Зубко.

10 липня на сайті Мінрегіону були оприлюднені щомісячного моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування: 128 районів з 490 (не враховуючи 25 окупованих районів) досі не беруть участі у процесах добровільного об’єднання громад. У Житомирській області є лише одна така «біла пляма» - Ружинський район, в якому на вказану дату не створено жодної ОТГ. Натомість в області є один з 16 районів по Україні, територія якого повністю покрита ОТГ – Народицький.

Про те, що на території Ружинського району з’явитися ОТГ 25 липня повідомила прес-служба Житомирської облдержадміністрації: позитивний висновок щодо рішення про добровільне об’єднання громади підписав голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

«Після створення Вчорайшенської ОТГ на Житомирщині не залишиться районів без об’єднаних громад. Ми тримаємо планку – 1 місце – у впровадженні ініційованої Президентом України децентралізації», – зазначив Ігор Гундич.

Планується що Вчорайшенська сільська територіальна громада з центром у с. Вчорайше матиме населення 5644 особи. У громаду увійдуть 9 сільських рад з 13 населеними пунктами.

Як повідомляв Житомир.info, президент Петро Порошенко 6 квітня 2018 року призначив головою Ружинської РДА Людмилу Біляк.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОТГ децентралізація Зубко  
Матеріали по темі