Політика

​У Житомирі представники ОТГ розповіли, що чекає громади у разі непроведення виборів у жовтні

13 August 2018, 14:38

Осінні вибори у новостворених об’єднаних територіальних громадах під загрозою. А все тому, що ЦВК 9 серпня 2018 звернулась до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя за роз’ясненнями щодо порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні. Позаяк, на думку останніх, виникла правова невизначеність стосовно дії закону.

На роз’яснення парламентського комітету потрібен час, а для того, щоб вибори в ОТГ відбулися 28 жовтня 2018 року, ЦВК має оголосити про їхнє проведення не пізніше 17 серпня, - кажуть фахівці. Такий розвиток подій неабияк збурив представників територіальних громад Житомирщини, і ті забили на сполох.


«Люди всі «за», люди хочуть затишку, працювати, своїми силами організувати, щоб було краще життя. Ті самі школи, дитячі садочки, бо їх немає, загублено все. Дороги, культура, медицина, освіта. Чому на людей не дивляться, як нам жити далі, працювати? Якщо не відбудуться у жовтні вибори - ми не знаємо, щона нас чекає далі», - ділиться Буряківський сільський голова Галина Кудлай.

Наразі в Житомирській області вже створені 51 ОТГ, своєї черги чекає іще близько 10. За підрахунками фахівців, якщо вибори затягнуться до грудня або ж взагалі не відбудуться, процеси розвитку у цих громадах зупиняться.

«Затягування часу із призначенням виборів загрожує втратою часу для новостворених громад. Якщо вибори відбуваються у жовтні, то 1 січня 2019 року у громад є час: сформувати нові органи управління, напрацювати штат, підготувати бюджет. Якщо вибори відбуваються пізніше, наприклад, у грудні, то залишається кілька тижнів, щоб вирішити ключові питання. Якщо вибори взагалі не відбуваються в цьому році, то це втрачений цілий бюджетний рік. Якщо громади сьогодні мають бюджет 200 - 300 тис. грн, дехто по мільйону, то об’єднана громада має у рази більший бюджет, і він втрачається. І ці громади живуть іще раз рік, як жили до цього», - розповідає радник із комунікацій Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування Дмитро Клименко.

Саме том, представники місцевих територіальних громад разом із Центром розвитку місцевого самоврядування готуються відстоювати свої права. Ба більше, вже пишуть заяву до Мінрегіону зі своїми вимогами.

«Рішення Конституційного суду України від 26.04.2018 року про визнання неконституційності ЗУ «Про всеукраїнський референдум» ніяким чином не впливає на рішення ЦВК про призначення перших виборів до новоутворених ОТГ. Лист голови ЦВК Охендовського до Комітету Верховної Ради не стосується витання призначення ЦВК перших виборів до новоутворених ОТГ. Постанова ЦВК від 9 серпня 2018 року порушує конституційні права жителів територіальних громад, що прийняли рішення про добровільне об’єднання», - зачитує текст заяви директор Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування Василь Невмержицький.

Разом із тим Василь Невмержицький зауважує: подібні заяви надійдуть і з інших областей України, і якщо їх не почують, представники територіальних громад готові їхати під стіни ЦВК.

Як повідомляв Житомир.info, на липневій сесії Житомирської облради селяни блокували трибуну, відстоюючи право на добровільне об’єднання в громаду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори ОТГ  
Матеріали по темі