Здоров'я

​На обліку в Житомирській обласній дитлікарні перебуває майже сотня дітей зі сколіозом, - УОЗ

15 August 2018, 14:49

На початок серпня на диспансерному обліку сколіотичного кабінету Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні перебуває 97 дітей із викривленням хребта.

Про це 15 серпня повідомив прес-центр управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

«З дня створення на базі обласної дитячої клінічної лікарні сколіотичного кабінету (листопад 2006) і по теперішній час на диспансерному обліку перебувало 315 дітей. Фахівці кабінету надають дітям зі сколіозом висококваліфіковану діагностичну, консультативну, спеціалізовану лікувальну допомогу. На даний час на диспансерному обліку перебуває 97 хворих, 218 дітей зняті з обліку», - інформує прес-центр з посиланням на лікаря-ортопеда консультативної поліклініки КУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» Житомирської обласної ради Володимира Хабарова.

За даними медиків, через неуважність батьків ступінь деформації хребта, з якою діти вперше звернулись в ОСК і були взяті на диспансерний облік, є доволі високою: ІІ ступінь – 43,88%, ІІІ ступінь – 46,94%, ІV ступінь – 9,18%.

«Отже, до ОСК більшість дітей звертається вперше, вже маючи деформацію хребта ІІІ-IV ступеня. Крім того, серед загальної кількості родин, де є хворі діти зі сколіозом та які звернулися до нас, лише 46% поставилися до лікування сумлінно та виконували усі поради лікарів», - розповідає лікар. З його слів, серед дітей, що знаходились на обліку в ОСК, 29 дітей були успішно прооперовані. Наразі у 17 дітей є покази для оперативного лікування.

Для лікування фахівці використовують корегуючий корсет Шено, який виготовляється індивідуально. Курс лікування за допомогою корсету Шено в середньому триває 2-2,5роки.

Медики нагадують про причини сколіозу: носіння важких рюкзаків, сидіння за партою (почасти неправильне), малорухливий спосіб життя. Ось далеко не всі причини розвитку сколіозу у дитини.

«Батьки повинні особливу увагу приділяти поставі дитини, яка за шкільною партою, за обіднім столом та під час виконання домашніх завдань - повинна сидіти прямо, не нахиляючись вперед і в сторону. Парта та стілець обов’язково мають відповідати зросту дитини. Якщо над столом мало світла - дитина постійно низько схилятиме голову над книгами та зошитами. Чим більше світла - тим краще. Обов'язковими є перерва у заняттях - бажано із легкими фізичними розминками», - нагадують фахівці.

Лікар також радить обирати рюкзаки та портфелі, оснащені ортопедичною спинкою. Ремені повинні бути м'якими та великими, з міцною фурнітурою та кріпленнями, аби регулювати потрібну довжину. Крім того, потрібно підібрати для школярів правильне взуття, обов'язково ортопедичне, котре має високий задник, комфортний підйом та супінатор. Краще купуйте взуття із дитиною, нехай вона приміряє його на ніжці. У жодному разі не беріть "на виріст", незручне та неправильне взуття може спричинити розвиток плоскостопості.

Коли ж вже виникла проблема з деформацією хребта у дитини, потрібно негайно звернутися до лікаря.

Нагадаємо, вага шкільного приладдя й підручників для першокласників має бути не більше 2 кг.

Як повідомляв Житомир.info, цього року в житомирські школи 1 вересня піде вдвічі більше першокласників, ніж випускників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сколіоз школяр рюкзак УОЗ  
Матеріали по темі