Влада

Відповідь влади на прохання житомирян відмовитися від маршруток та перейти на електроавтобуси

29 August 2018, 10:23

Влада Житомира до кінця року планує придбання та встановлення 13 інформаційних табло на зупинках громадського транспорту в рамках проекту бюджету участі, а також придбати ще 23 низькополих автобусів.

Про це йдеться у відповіді заступника Житомирського міського голови Дмитра Ткачука на петицію щодо відмови від маршрутних таксі та переходу на електроавтобуси і тролейбуси.

На сайті електронних петицій Житомирської мерії є звернення, яке було стовідсотково підтримано і набрало більше 250 голосів.

Петиція Анатолія Башинського була опублікована на сайті Житомирської міськради 27 березня 2018 року, і 23 червня отримала необхідну кількість голосів.

«У зв'язку з тим, що дані маршрутні таксі не відповідають усім транспортним нормам та небезпечні для життя. Я пропоную всім мешканцям міста Житомира долучитися до мого звернення і вимагати: 1. Разом з мешканцями міста, експертами з транспортного планування, та приватними перевізниками провести транспортне моделювання міста Житомира.

2. Розробити план повної відмови міста від маршрутних таксі з подальшим переходом на електроавтобуси та тролейбуси з більшою пасажиромісткістю.

3. Забезпечити весь громадський транспорт пандусами та спеціально обладнаними місцями для людей з інвалідністю.

4. Встановити електронне табло з часом прибуття транспорту на зупинках.

Адже завдяки даним вимогам мешканці міста отримають:

1. Перш за все це комфортні умови проїзду.

2. Зниження рівня забруднення міста шкідливими викидами.

3. Інклюзивність громадського транспорту.

4. Розвантаження вулиць міста. Дякую за увагу!», - йдеться у тексті петиції.

«Ваша петиція, щодо відмови від маршрутних таксі та переходу на електротранспорт, розглянута виконавчими органами міської ради. На п.1 та п.2 петиції повідомляю, що Житомирською міською радою спільно з фахівцями Німецького товариства міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), Dornier Consulting та залученням громадськості проводиться написання плану сталої міської мобільності. Зазначений план передбачає заходи щодо переходу на екологічно чистий електротранспорт. Також, інформуємо, що «Програмою розвитку міського громадського транспорту м. Житомира на 2016-2019 роки» заплановано закупівлю за кредитні кошти ЄБРР 40 одиниць тролейбусів з пониженою підлогою. На п. 3 петиції інформую, що обладнати весь існуючий громадський транспорт пандусами, на жаль, не є технічно можливим. Разом з тим, КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» міської ради закуплено 17 низькопольних комунальних автобусів з екологічним стандартом ЄВРО-5 та високою пасажиромісткістю. Крім того, заплановано придбання ще 23 таких автобусів до кінця поточного року. На п. 4 петиції повідомляю, що Житомирською міською радою заплановано у поточному році придбання та встановлення 13 інформаційних табло на зупинках громадського транспорту в рамках проекту бюджету участі», - йдеться у відповіді на петицію.

Нагадаємо, на позачерговій сесії міської ради 21 серпня 2018 року депутати надали КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» дозвіл на закупівлю рухомого складу на умовах фінансового лізингу».

З розгляду позачергової сесії 26 липня 2018 зняли питання щодо придбання у лізинг ще 23 автобусів для КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» та земельні питання, які стосуються громадян.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2018 депутати Житомирської міської ради із другої спроби затвердили договір фінансового лізингу для закупівлі комунальних автобусів для Житомирського трамвайно-тролейбусного управління на сесії міської ради 12 квітня. Для того, щоб місто змогло усе ж таки закупити транспорт, міському голові Сергію Сухомлину довелось робити 10-хвилинну перерву і повторно ставити питання на голосування. 7 червня 14 нових комунальних автобусів, які взяли в лізинг, почали працювати на маршрутах.

64 мільйони гривень на придбання автобусів для Житомирського ТТУ депутати міської ради виділили під час позачергової сесії 25 січня 2018 року. Також депутати дали дозвіл на закупівлю рухомого складу в лізинг. Поява нових автобусів для Житомирського ТТУ була запланована на весну 2018 року. В лютому 2018 мер їздив на Мінський автомобільний завод, у якого Житомир планував закупити у лізинг 40 автобусів «МАЗ-206» для ТТУ.

В ефірі програми «Тема дня» на Житомир.info 16 квітня 2018 Дмитро Ткачук розповідав, що перші 17 комунальних автобусів запустять на один цілісний маршрут, а водії, які працювали у приватних перевізників і звикли провертати «оборудки», в ТТУ надовго не затримаються. Повний ефір програми з Ткачуком можна переглянути тут.

Увечері 20 квітня на майдані Соборному вишикувались близько двох десятків автобусів Мінського автозаводу, які Житомир придбав у лізинг для найбільш проблемних вулиць міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ткачук петиція електроавтобуси  
Матеріали по темі