Події

У Житомирській області викрили канал переміщення в Україну пропагандистських російських книжок

30 August 2018, 11:55

У Житомирській області офіцерами внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби викрито канал переміщення на територію України книжкової продукції пропагандистського характеру виробництва країни-агресора - РФ, що заборонені для переміщення в нашу країну. При цьому, аби перемістити продукцію, порушники спробували підкупити співробітників прикордонного відомства.

Про це 30 серпня повідомляє прес-служба Держприкордонслужби України.

«Заходи з припинення функціонування каналу проводилися міжвідомчою групою у складі офіцерів Управління внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби, слідчого ГУ Нацполіції в Житомирській області під процесуальним керівництвом військової прокуратури Житомирського гарнізону у рамках кримінального провадження. Співробітники внутрішньої та власної безпеки зафіксували факт систематичного надання неправомірної вигоди службовій особі прикордонного відомства. За хабар зловмисники хотіли отримати сприяння в переміщенні транспортним засобом забороненої друкованої продукції російського виробництва. Транспортний засіб з вантажем пропагандистської літератури міжвідомча група затримала сьогодні після проходження митного контролю на виїзді з пункту пропуску», - йдеться у повідомленні.

Як стало відомо, до схеми переміщення і реалізації пропагандистських книжок причетні декілька осіб. Закупівля літератури російського виробництва здійснювалася на території Російської Федерації та Республіки Білорусь, а переправляти в Україну її планували виключно через українсько-білоруську ділянку. Реалізація літератури мала здійснюватися через мережу точок продажу книжкової продукції, підконтрольній одному з громадян.

«Затримана продукція має пропагандистську спрямованість, зокрема розкриває військову тематику, пропагує комуністичні цінності та радянську ідеологію, соціальний устрій та переваги «федеративного» державного устрою, які згідно з законодавством України заборонені для розповсюдження та використання на території України. За інформацією, що отримали оперативники Управління внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби України, літературу спочатку мали накопичити в Україні, а розповсюджувати навесні 2019 року з метою дестабілізації політичної ситуації в Україні», - інформують прикордонники.


Військовою прокуратурою та слідчими Нацполіції проводяться подальші невідкладні слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину, в тому числі щодо можливої причетності окремих представників контролюючих органів за корупційними статтями КК України.

Водночас, військова прокуратура Центрального регіону повідомляє, що 30 серпня військовою прокуратурою Житомирського гарнізону Центрального регіону України разом із слідчими Головного управління Національної поліції в Житомирській області затримано громадянина України після спроби підкупити інспектора-прикордонника. Затримання проводилось за оперативного супроводження відділу внутрішньої безпеки по Житомирському прикордонному загону ДПС України.

«Установлено, що затриманий запропонував інспектору прикордонної служби – інструктору відділу прикордонної служби «Іванків» Житомирського прикордонного загону неправомірну вигоду в розмірі 1 600 гривень. За вказану суму він сподівався безперешкодно перемістити через державний кордон України друковану продукцію з перевищенням установлених норм та уникнення її декларування, зокрема – 591 кг літератури російського виробництва, у т.ч. й військового спрямування», - зазначається у повідомленні.

30 серпня приблизно о 01 годині 30 хвилин безпосередньо після передачі частини неправомірної вигоди в розмірі 1 200 гривень інспектору ДПС, який діяв під контролем правоохоронних органів, хабародавця затримано.

На даний час затриманому готуються повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України, клопотання до суду про обрання відносно нього запобіжного заходу.

Як повідомляв Житомир.info, в листопада 2017 року заляканий пропагандою громадянин Росії – уродженець Житомирської області попросив знайомих нелегально перевести його через кордон.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кордон прикордонник хабар книга військова прокуратура пропаганда РФ  
Матеріали по темі