Суспільство

Житомирська поліція повернула волонтеру авто, яке в 2014-му відібрали бойовики терористичної організації «ДНР»

30 August 2018, 13:59

Леонід Войташ – бердичівлянин, який в 2014 році провів майже три тижні в полоні бойовиків терористичної організації «ДНР». Тоді чоловіка та його земляка вдалось звільнити із полону, однак автомобіль, яким пересувались волонтери, «віджали» бойовики.

Як каже сам Леонід, в житті є речі, які не можна забути, і саме так він говорить про полон.

«В 2014 році, коли почались військові дії, їздив на Донеччину в якості волонтера. В черговий раз поїхали, розвантажились в Артемівську. І так вийшло, що «попали», шкода, щоправда, що «попали» саме так. Я просто заблукав. Навігатор не показує, де свої, а де чужі. На останньому блокпості, у Вуглегірську після Дебальцевого, нас не попередили, що наступний пост буде вже непідконтрольний. Потрапив в полон, спочатку був у Єнакієвому «на підвалі», допитували мене в «МГБ» (Так зване «Министерство государственной безопасности» терористичної організації «ДНР», - ред.) Єнакієве. Потім перевезли в Донецьк, як не дивно, на цьому ж автобусі, і вже в самому Донецьку був допит, і вже там був поданий на обмін військовополоненими як волонтер», - розповідає Леонід Войнаш.


Чоловікам вдалось звільнитись із полону бойовиків, і, за словами Леоніда Войнаша, авто – це останнє, про що він тоді думав.

Відтоді минуло вже три з половиною роки, і у четвер 30 серпня 2018 начальник головного управління Нацполіції в Житомирській області Вячеслав Печененко повернув законному власнику техпаспорт на авто. Сам волонтер каже: навіть і не сподівався побачити свій мікроавтобус знову.

«Я здравомисляча людина, і розумів, що в нас іде війна, що є підконтрольна територія, яка підпорядковується владі, поліції, і там є закон. І припустити, що автомобіль міг повернутись із території, де закону немає, я не міг. Я навіть не очікував», - розповідає Леонід Войнаш.

Встановити місцезнаходження автомобілю вдалось завдяки роботі слідчих ГУНП в Житомирській області, -розповів Вячеслав Печененко. У липні авто виявили в Торецькому районі Донеччини. Як вдалось встановити правоохоронцям, за цей час мікроавтобус був кілька разів проданий за підробленими документами від імені бердичівських власників. Ба навіть більше, оформлений він був вже на нового власника із Донецької області.

Врешті, вкрадене майно було вилучене і повернуте законним власникам.

«Ми зараз повністю не зможемо відтворити весь ланцюг подій, але ще раз повторюсь, що завдяки наполегливій і кропіткій роботі слідчих нашого головного управління, вдалось встановити всі обставини, які тягнулись із 14-го року. Навіть були встановлені нові номерні знаки, які були зроблені на непідконтрольній території. І після того, як було оголошено транспортний засіб у розшук, то ми його знайшли на Донеччині. І як ми бачимо сьогодні - повернули його законному власнику», - розповів начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.

Власник авто каже: після полону він більше не виїздив у зону бойових дій на сході, а допомагає армії в інший спосіб. Що ж до мікроавтобусу, то спочатку машина повинна пройти техогляд, а вже згодом чоловік вирішить, що робити із нею далі.

Подивитись та почитати спогади Леоніда Войнаша та В’ячеслава Бугайчука з Житомирської області, які возили допомогу 95-ї аеромобільній бригаді, 26-й артилерійській бригаді та 51-му ремонтному батальйону і потрапили в полон, можна за цим посиланням.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: "ДНР" волонтер  
Матеріали по темі