Місто

Завкафедри агроуніверситету розповів про новий препарат проти каштанової молі, який вже випробували в Житомирі

31 August 2018, 10:31

Науковці Житомирського національного агроекологічного університету винайшли та випробували препарат для захисту каштанів.

Про це 31 серпня Житомир.info повідомила прес-служба ЖНАЕУ.

«Упродовж останніх років по усіх вулицях Житомира надзвичайно великої шкоди деревам каштанів завдає міль каштанова (Camеraria ohridella Deschka & Dimic). Через високу шкідливість молі дерева каштанів не встигають накопичити необхідну кількість поживних речовин, що призводить до їх виснаження та поступового засихання. Для захисту каштанів від досить агресивного шкідника одним із ефективних прийомів є захист крон способом ін’єкції препаратів у стовбури дерев. Проте в умовах населених пунктів заборонено застосовувати засоби захисту рослин хімічного походження. У Житомирському національному агроекологічному університеті завідувач кафедри захисту рослин доктор с. с-г. н. Ключевич М. М. разом із співробітниками – к. с-г. н., доцентами Чумаком П. Я. і Вигерею С. М., розробили ефективний біологічний препарат проти молі каштанової мінуючої», - повідомила прес-служба університету.

Ефективність даного препарату, застосованого способом ін’єкції у стовбури дерев (фото станом на 28 серпня 2018 року) можна побачити на бульварі Старому навпроти головного корпусу ЖНАЕУ, - відзначає прес-служба.

У коментарі Житомир.info один з авторів розробки, Михайло Ключевич, розповів, що після доведеної ефективності та реєстрації препарату його пропонуватимуть владі Житомира для захисту міських каштанів.

«Назву цього препарату поки не розголошуємо, зараз триває його випробування. Ми показали його ефективність в різних місцях: у Житомирі, Києві та Київській області. Надалі буде виробнича перевірка і процес реєстрації, якщо вдасться. Я ще 12 років тому займався цим питання за мерства Віри Шелудченко. Накидав програму з захисту каштанів, у підприємстві «Зеленбуд» порахували, що в місті є близько 2700 каштанів, які всі були ушкоджені. Так само зараз – і в Житомирі, і в райцентрах та селах – немає неушкоджених каштанів. Тоді це був препарат польського виробництва, але цей проект так і не був запущений у дію. Зараз ми думаємо співпрацювати з владою, але вже після реєстрації цього препарату», - прокоментував завкафедри.

Зі слів Михайла Ключевича, даний препарат створений переважно на біологічній основі і є фітоімунокомплексом: діє на імунітет рослини і має лікувальні властивості. Ефективний 3-4 роки. Після подолання такої прогресуючої проблеми, як каштанова міль, науковець планує зайнятися винайденням препарату проти липової молі, якою вже уражена переважна більшість житомирських лип.

Як повідомляв Житомир.info, у 2012 році повідомлялося, що на обробку хворих каштанів у Житомирі потрібно 20 тис. грн, цих коштів чекали навесні 2013-го.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: каштан каштанова міль ЖНАЕУ Ключевич  
Матеріали по темі