Політика

Нардеп від Житомира рік домагався, щоб суд визнав протиправними дії НАБУ, і переміг

20 September 2018, 14:37

Окружний адміністративний суд міста Києва 20 вересня 2018 року задовольнив позов народного депутата Борислава Розенблата і визнав дії детективів Національного антикорупційного бюро України протиправними.

«Визнання протиправними дій детективів Національного антикорупційного бюро України, погоджених з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України, щодо проведення оперативно-розшукових дій у вигляді:

1) оперативно-розшукового заходу-операції з контрольованого вчинення корупційного діяння в межах оперативно-розшукової справи, оформленого протоколом за результатами проведення оперативно-розшукового заходу - операції з контрольованого вчинення корупційногодіяння в межах оперативно-розшукової справи від 23 листопада 2016 року;

2) оперативно-розшукового заходу-негласного виявлення та фіксації слідів тяжкого або особливо тяжкого злочину, документів та інших предметів, що можуть бути доказами підготовки або вчинення злочину, в межах оперативно-розшукової справи, оформленого протоколом за результатами проведення оперативно-розшукового заходу - негласного виявлення та фіксації слідів тяжкого або особливо тяжкого злочину, документів та інших предметів, що можуть бути доказами підготовки або вчинення злочину, в межах оперативно-розшукової справи від 25 листопада 2016 року;

3) оперативно-розшукового заходу-операції з контрольованого вчинення корупційного діяння в межах оперативно-розшукової справи, оформленого протоколом за результатами проведення оперативно-розшукового заходу-операції з контрольованого вчинення корупційногодіяння в межах оперативно-розшукової справи від 25 листопада 2016 року;

4) оперативно-розшукового заходу-операції з контрольованого вчинення корупційного діяння в межах оперативно-розшукової справи, оформленого протоколом за результатами проведення оперативно-розшукового заходу-операції з контрольованого вчинення корупційногодіяння в межах оперативно-розшукової справи від 30 листопада 2016 року», - зазначається в рішенні суду.

Детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України суд зобов’язав дотримуватись вимог чинного законодавства щодо дотримання гарантій депутатської недоторканості під час кримінального провадження №42016000000003712 від 28 листопада 2016 року.

«Стягнути в рівних частинах за рахунок бюджетних асигнувань Національного антикорупційного бюро України та Генеральної прокуратури України на користь Розенблата Борислава Соломоновича понесені останнім судові витрати у розмірі 5 760,00 грн», - йдеться у рішенні суду.

Перше рішення по цій справі було ухвалене 4 жовтня 2017 року – тоді Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив народному депутату у відкритті провадження. На це рішення подали апеляцію, яку Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив 16 листопада 2017 року, і Окружний адмінсуд знову почав розглядати позов Розенблата.

Нагадаємо, народний депутат Борислав Розенблат позивався до директора НАБУ та СБУ – просив визнати протиправними дії очільника НАБУ Артема Ситника щодо залучення до оперативно-розшукової діяльності на території України Федерального бюро розслідувань США без попереднього укладення відповідного міжнародного договору, але в квітні 2018 року суд у задоволенні позовних вимог відмовив.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 червня 2017 року в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру шести особам, причетним до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні, серед яких – два охоронця народного депутата Борислава Розенблата. 18 липня Солом'янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід народному депутату Бориславу Розенблату у вигляді застави в розмірі 7 млн грн, присудив носити електронний браслет та здати закордонні паспорти. 9 лютого 2018 року Солом'янський райсуд Києва ухвалив зняти з нардепа електронний браслет. Розенблат також хотів скасувати запобіжний захід у вигляді застави в 7 млн грн, але суд відмовив.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд Розенблат НАБУ  
Матеріали по темі