Економіка

НКРЕКП заявляє, що місцева влада підвищувала тарифи на тепло при стабільній ціні на газ, серед прикладів – Житомир

24 October 2018, 16:16

Незважаючи на власні обіцянки знизити тарифи при стабільних цінах на газ, місцева влада протягом 2017-2018 років їх підвищувала.

Про це йдеться у моніторингу НКРЕКП, який оприлюднений на сайті регулятора 23 жовтня.

«Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, провела аналіз стану регулювання тарифів на теплову енергію органами місцевого самоврядування, яким від НКРЕКП були передані функції регулювання теплопостачальних підприємств. За результатами проведеного моніторингу було зафіксовано випадки зростання тарифу на 10-20%, в окремих випадках до 50%, без врахування збільшення вартості паливної складової, а саме природного газу. Така ситуація найбільш виражена в окремих населених пунктах Київської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Вінницької і Полтавської областей, а також у містах Луцьку, Житомирі, Івано-Франківську та Тернополі», - йдеться у публікації.

Як приклад – різниця між середньозваженим тарифом ліцензіатів НКРЕКП на теплову енергію для населення та встановленими органами місцевого самоврядування міста Слов`янська та Івано-Франківська складає 70,3% та 41% відповідно. В окремих населених пунктах Київської області різниця між тарифами становить: Славутич – 27,6%; Вишневе – 26,6%; Боярка – 37,7%; Васильків – 19,4%. Аналогічна ситуація у Львівській області: Стебник – 24,8%; Червоноград – 20,0%; Дрогобич – 28,7%; Борислав – 27,4%; Жовква – 14,1%.

«Напередодні опалювального сезону 2018/2019 р. починає набирати оберти нова хвиля звернень ліцензіатів та органів місцевого самоврядування за підтримки окремих народних депутатів, депутатів місцевого рівня та представників громадських організацій, центральних органів виконавчої влади щодо тарифів на теплову енергію та послуги з ЦО та ЦПГВ. На адресу Національної комісії почали надходити численні звернення органів місцевого самоврядування всіх рівнів, надіслані листами Кабінету Міністрів України з офіційними заявами, зокрема, щодо введення мораторію на підвищення тарифів на теплову енергію та комунальні послуги, що є незрозумілим з огляду на те, що протягом останніх трьох місяців до НКРЕКП масово надходили звернення (заяви) щодо критичногофінансово-економічного становища підприємств теплоенергетики спричиненого «некомпетентними діями НКРЕКП щодо встановлення економічно необґрунтованих тарифів» та вимогами вирішити питання щодо відшкодування «різниці в тарифах», - зазначає державний регулятор.

Ситуацію в Житомирі наводять як один з «характерних прикладів заяв деяких органів місцевого самоврядування щодо встановлення НКРЕКП «завищених в рази тарифів на теплову енергію», що носять суто популістський характер і прямо протирічать подальшим діям цих органів»:

Так, Житомирська міська рада рішенням від 14.07.2016 № 255 вимагала від Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України встановити мораторій на підвищення тарифів.

Міський голова міста Житомир Сухомлин С.І. звинувачував НКРЕКП у встановленні необґрунтовано завищених тарифів і запевняв мешканців міста про суттєве зниження тарифів на послуги з ЦО та ЦПГВ при переході КП «Житомиртеплокомуненерго» під регулювання місцевими органами.

Проте рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради від 11.10.2017 № 954 тарифи на теплову енергію для потреб населення були встановлені на тому ж рівні і цим же рішенням було передбачено виділення коштів для компенсації різниці в тарифах на послуги з ЦО та ЦПГВ у сумі 3 566 тис. грн за IV квартал 2017 року та 4 490 тис. грн за I квартал 2018 року.

Слід зазначити, що 17 жовтня 2018 року відбулося засідання виконавчого комітету Житомирської міської ради, на якому пунктом 6 розглядалося питання встановлення тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, які на 12,6% вище, ніж діючи (діючий тариф для споживачів з будинковими приладами обліку – 1233,46 грн/Гкал з ПДВ, запропонований для встановлення – 1389,19 грн/Гкал з ПДВ).

Більше інформації про позицію органів місцевого самоврядування до та після отримання повноважень щодо встановлення тарифів на теплову енергію та комунальні послуги наведено в презентації.

Закиди НКРЕКП прокоментував мер Житомира Сергій Сухомлин

«Треба порівнювати абсолютні цифри, і в опалювальному сезоні 2017-2018 року у нас був найнижчий тариф серед обласних центрів України. І ми не на копійку не підвищили тариф у минулому році», - сказав Сухомлин у коментарі Житомир.info.

Про те, що у Житомирі найнижчий тариф у порівнянні з іншими обласними центрами України, мер говорив і в березні 2018 року, підводячи підсумки опалювального сезону.

Нагадаємо, 11 жовтня 2017 року на засіданні виконкому Житомирської міської ради розглядалося питання збільшення тарифу на тепло для населення на 2%, але під час засідання вирішили тариф не збільшувати і він залишився на попередньому рівні: для споживачів, будинки яких обладнані приладами обліку – 1233,46 грн/Гкал і 29,49 грн/кв.м.

Збільшення відбулося після рішення виконкому 17 жовтня 2018 року: на 12,6%, або 1389,19 грн/Гкал для будинків з лічильниками і на 11,9% для споживачів в будинках без лічильника – 33 грн/кв.м. А вже 24 жовтня з’явилися нові розрахунки, пов’язані зі збільшенням ціни на газ: тариф на теплову енергію пропонується підвищити ще на 16,9%, до 1623,59 грн/Гкал та 38,57 грн/кв.м. Тобто, сумарно тариф на теплову енергію у порівнянні з діючим до жовтня поточного року будуть збільшені на 31,6% для будинків з приладами обліку та на 30,8% для будинків без лічильників, яких у Житомирі більшість.

Як повідомляв Житомир.info, 19 жовтня Кабмін повідомив про збільшення ціни на газ з 1 листопада 2018 року на 23% і назвав це вимушеним кроком. Після цього прем’єр-міністр Володимир Гройсман нагадав, що місцева влада відповідає за тарифи на житлово-комунальні послуги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: опалення НКРЕКП тариф Сухомлин  
Матеріали по темі