Політика

Анатолій Гриценко в Житомирі про тарифи на газ, державу-інкасатора та неспроможність «життя по-новому»

25 October 2018, 09:54

В Україні навіть працюючі люди не можуть оплатити рахунки за тепло, воду, світло та газ, тому найпершим завданням партії «Громадянська позиція» є вичищення цієї сфери від корупції, нарощення видобутку українського газу і зменшення тарифів принаймні на третину.

Про це на прес-конференції в Житомирі 24 жовтня розповів лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

Анатолій Гриценко - міністр оборони Україниу 2005–2007 роках, народний депутат України VI і VII скликань, у минулому голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, голова ”Громадянської позиції”. Полковник запасу. Кандидат технічних наук.

2d27c6f83f9551ae906ddbdacd6f02cb_original_w859_h569.jpg

«Браві доповіді уряду про те, що 7 мільйонів з 15 мільйонів домогосподарств сидітимуть на субсидіях –це катастрофа. Навіть працюючі люди не можуть забезпечити свої базові потреби: тепло, вода, світло, газ. Я вже не кажу про розвиток, про квітку дружині, парфуми, книжку чи відпочинок. Це не громадянське суспільство, яке твердо стоїть на ногах. Це люди, які залежать від влади, її подачок, які змушені ходити з паперами і доводити необхідність отримання субсидій. Тому вичищення цієї сфери буде одним з першочергових завдань нової влади, і ми цим займаємось», - сказав Анатолій Гриценко.

Свою промову він розпочав зі співчуття житомирянам у зв’язку зі смертю головного лікаря Житомирської міської дитячої лікарні Володимира Башека та Марини Поплавської, однак одразу перейшов до найболючішої для людей теми – подорожчання газу і тепла.

11acb77541cb2ba17634a55d1230dab8_original_w859_h569.jpg

«Що стоїть за тарифами, які боляче вдарили по десяткам мільйонів наших громадян. Перше – це абсолютна неспроможність уряду збалансувати бюджет, наркотична залежність від зовнішніх кредитів. Це відсутність протягом всіх років діяльності чинного президента системної роботи з геологічної розвідки, розробки нових свердловин та ефективному використання наявних, щоб ціна на газ була в рази нижча,ніж та, яку ми маємо. Третє – монополізм придворного олігархату, який гарантовано отримує кошти, які транзитом через рахунки громадян, які подають на субсидії, наповнюють свої кишені. При тому через офшорні схеми, непрозорі розрахунки та Нацкомісію РЕКП, підконтрольну президенту та олігархату, Уряд диктує власну цінову політику. За цим стоїть і політична корупція, оскільки кошти від завищених тарифів, які мали б піти на оновлення мереж, надійний облік, недопущення аварій, ідуть на утримання фракцій у парламенті, утримання каналів, купівлю яхт і нерухомості за кордоном. Наша позиція, висловлена тиждень тому, абсолютно реалістична: приведення до порядку цієї сфери, вичищення її від корупції, перевірка розрахунків і нарощенням власного видобутку зменшити тарифи принаймні на третину. Це не популізм. Коли НКЕКП зробила перевірку тарифів і в багатьох регіонах знайшла необґрунтоване їх завищення на 20, 30, 50 і навіть 70% в регіонах», - заявив лідер «Громадянської позиції».

1d2fcf69a19973c950605bd4748ac893_original_w859_h569.jpg

На його думку, нині жителі всіх регіонів відчувають себе в несправедливості, приниженні, страху і постійному стресі. Вони не мають захисту і підтримки з боку держави. Їхня власність не захищена, як і їхнє життя.

«Може жінка з дитиною сісти в маршрутку, а там поножовщина і стрільба, фермер засіває, а збирати приходять інші, і поліція не реагує. Люди стукаються в мерію, до голови ОДА, в СБУ і прокуратуру, пишуть листи президенту-прем’єру – їх не чують. Держава не виконує свої базові функції – безпека і справедливість. Тоді держава виконує одну функцію – інкасації, крадіжки. Таку державу маємо перезавантажити і зробити так, щоб вона виконувала базові функції. Зараз цей період до зміни влади я бачу тільки один шлях – об’єднувати зусилля. Не мовчати», - певен Анатолій Гриценко.

Він переконує: питання бурштину на Житомирщині, Рівненщині та інших регіонах не вирішується тільки тому, що його «кришує» вища влада.

«Інших пояснень немає. В нашій команді нема людей, є які заробляють на нелегальному видобутку бурштину. Крапка. Це означає, що будуть задіяні всі механізми, в тому числі силові, щоб було збережено довкілля, легально і дало можливість працювати легально, спати спокійно і дало б можливість наповнювати місцеві бюджети», - сказав лідер партії.

9a4d1141b3d31dae67470945553ee9e1_original_w859_h569.jpg

Він також висловився щодо переходу на нові формати мовлення, які закрили доступ до телебачення простим людям, селянам, які звикли відпочивати біля телевізора.

«Щоб планувати такі системні зміни, треба мізки. А коли їх нема, це виходить боком. Є окремі міністерства, яке мало б розробляти засади інформаційної політики, включаючи донесення до людей об’єктивної картини про те, що відбувається в країні і світі. Чи працює цей «Мінстець»? Очевидно, на президента десь працює. Є люди, які не можуть купити тюнер, я раніше публічно звертався до прем’єр-міністра. За бюджетний кошт дайте людям ці тюнери, це невеликі кошти. Телевізори- то вже інша історія. Кожний сам себе забезпечить, можна і на старенькому дивитися. Важливо, щоб весь цикл був продуманий. А тут раз – і виникла яма. І мільйони людей, особливо в сільській місцевості, залишилися відрізаними від новин. А для них це єдина радість, крім щоденної роботи. Ми зараз не маємо повноважень вирішити це питання, але я вважаю, що всім потрібно піднімати це питання для того, щоб змусити владу, яка живе з наших податків, вирішувати його як слід», - закликав Анатолій Гриценко до об’єднання зусиль і зауважив: зараз йому закритий доступ до більшості телеканалів, проплачених провладними структурами.

«Такого не було ніколи, навіть під час «бандитського» режиму Януковича. Ви не знайдете моїх ефірів на ТРК-Україна, на Інтері, на «плюсах», не кажучи вже про 5 канал чи «прямий». Вони закриті рішенням Петра Порошенка, я це в очі кажу. Нас бояться, нас думали, що «виключили». Ми не в парламенті і не в Уряді, тим не менш, з 354 партій ми не загубилися і зараз на другому місці. Ми знаходимо шлях, працюючи в регіонах, працюючи на «колесах», перелітаючи, йдучи до людей. Ви можете поставити будь-яке запитання - «проти шерсті» чи «за шерстю», нас ніхто не форматує. А влада боїться, і тому їй не вірять. А нам вірять», - каже партійний лідер.

На думку Анатолія Гриценка, рішення Константинополя про надання православним церквам Томосу правильне по своїй суті, і українська церква вистраждала і заслужила це.

«Гадаю, що при мудрому толерантному підході ми посилимося після такого рішення. Я дуже хотів би, щоб Бог дав мудрості ієрархам трьох церков, єпископам і прихожанам, аби цей процес пройшов спокійно, щоб нікому ні зовні, ні всередині не вдалося втягти нашу країну в провокації і якість силові протистояння. Сподіваюся, що ми розірвемо оцю пуповину, яка прив’язує до Кіріла, а фактично до Путіна і до російської геополітики», - вважає лідер «Громадянської позиції».

07af82e9e8db9b4854d2ec28de6e268d_original_w859_h569.jpg

Анатолій Гриценко запевняє: виборча кампанія «Громадянської позиції» буде позитивною по своїй суті. Партія не витрачатиме часу на суперечки з іншими кандидатами, а послідовно доноситиме розуміння ключових проблем і шляхи їх вирішення. Він переконаний: не існує в Україні жодної проблеми, які не вирішуються. Це лише питання часу, професійності, ресурсів і пріоритетів.

Наостанок лідер партії закликав людей не вірити в нове «життя по-новому».

«Якщо люди не побачили неспроможність якогось там «життя по-новому», то нехай не думають, що воно по-новішому буде інакше. Воно буде таким же, тільки хитрішим, брехливішим і ще більш ефективним з точки зору власного збагачення тих, хто будує яхти в Іспанії чи Швейцарії», - резюмував Анатолій Гриценко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Гриценко Громадянська позиція партія  
Матеріали по темі