Здоров'я

Чи будуть ліквідовувати лабораторії при дитячих поліклініках Житомира та чи братимуть кров лише з вени

31 October 2018, 14:34

31 жовтня у групі «Матусі та татусі Житомира» у соціальній мережі Facebook батьки житомирських дітей почали активного обговорювати тему щодо ліквідації у поліклініках лабораторій, а також забору крові тільки з вени.

«У поліклініках прийняли рішення, що дітям відтепер потрібно здавати кров не з пальця, а з вени. З 1 листопада будуть ЛІКВІДУВАТИ лабораторії при дитячих поліклініках, де беруть аналіз крові із пальця. І якщо ми, батьки, не ВІДРЕАГУЄМО на це, то скоро такої можливості у нас взагалі НЕ БУДЕ. Цю інформацію я отримала від медичного працівника дитячої поліклініки, якій не байдужа ця ситуація, але відкрито виступати проти цього вона не може. У поліклініці видають буклети однієї з приватних лабораторій про переваги забору венозної крові», - пише жителька Житомира Діана.

Жінка також переконана, що під час забору крові з вени – вона у дитини травмується, є шанс тромбування та інфікування вени.

«Насправді, є багато недоліків, про які вони замовчують (пишу зі слів людини, що сама була мед лаборантом). Вени рубцюються та ховаються від великої кількості втручань. Є брак спеціалістів. Кому ця ситуація не байдужа, я закликаю Вас приєднатися до написання колективного листа до міського, обласного управлінь охорони здоров'я і міністерства», - написала житомирянка.

За коментарем щодо ліквідації лабораторій в дитячих поліклініках та забору крові Житомир.info 31 жовтня звернувся до заступника начальника управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Ірини Шкап та директора КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Івана Дідика.

«Хочу наголосити на тому, що лабораторії у поліклініках (закладах вторинної медичної допомоги) не ліквідовуються, але заходи з оптимізації відбуватимуться, адже це нагальна вимога часу. В кожній амбулаторії та поліклініці працюють маніпуляційні кабінети, де відбувається забір біологічного матеріалу. Центр первинної медико-санітарної допомоги діє згідно настанов ВООЗ та керується і дотримується принципів доказової медицини. Ми також проведемо роз’яснювальну роботу серед медичних працівників, які надають пацієнтам не повну інформацію щодо забору крові», - сказала Ірина Шкап.

«Можу запевнити в одному, що зараз у батьків пацієнта дитячих поліклінік є вибір: здійснити забір крові з вени, або з пальця. Стосовно рубцювання вени, я ніде не зустрічав дані про це у відкритих джерелах, це нонсенс. Забір крові здійснюється з дотриманням усіх правил асептики та антисептики. Наразі забір крові з вени роблять досвідчені маніпуляційні сестри. Хочу сказати, що завжди є вибір. Якщо батьки відмовляються, їх спрямовують на забір крові з пальця в маніпуляційний кабінет центральної дитячої міської лікарні. Особисто у мене інформації про те, що забір крові з пальця припиниться з 1 листопада – немає. Це не достовірна інформація, і вона не відповідає дійсності», - сказав Іван Дідик.

Як повідомляє Житомир.info, 21 вересня 2018 року на фейсбук-сторінці Центру первинної медико-санітарної допомоги Житомира зазначалося, що з першого жовтня змінюється техніка забору крові у дітей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторія Дідик Шкап забір крові  
Матеріали по темі