Здоров'я

У Новограді-Волинському трирічна дівчинка померла від менінгококу, носієм інфекції виявилася бабуся

6 November 2018, 09:57

У м. Новоград-Волинський Житомирської області дитина померла від менінгококової інфекції.

Про це 5 листопада повідомив сайт Новоград-Волинської міської ради.

«1 листопада 2018 року 0 15:00 год. в реанімаційному відділенні Новоград-Волинської лікарні померла вихованка Новоград-Волинського дошкільного навчального закладу №2 «Калинка», 10.12.2014 року народження. Епікриз: менінгококова інфекція», – інформує сайт.

Питанням «Про стан захворюваності на менінгококову інфекцію та вжиття заходів щодо недопущення розповсюдження інфекційних захворювань у місті» 5 листопада обговорювалося на засіданні Новоград-Волинської міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Головний лікар міськрай ТМО Василь Борис поінформував, що лікування хворої дитини відбувалось вчасно та належним чином згідно з протоколом лікування. Були викликані консультанти з Житомира, однак при такій патології кількість летальних випадків становить 80%.

«Завідувачка Новоград-Волинським відділом лабораторних досліджень державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» Людмила Прохор повідомила, що вжиті всі необхідні заходи щодо недопущення розповсюдження менінгококової інфекції. Зокрема, спеціалістами Новоград-Волинського міжрайонного відділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоровʼя України» та лікарем-педіатром обстежено родичів, дітей і вихователів, які перебували в контакті з померлою дитиною. З 41 контактних осіб збудник менінгококової інфекції виявлено лише в однієї особи – бабусі померлої дитини, яка не хвора, але є носієм інфекції. В.о. завідуючої дитячим інфекційним відділенням міськрай ТМО Наталія Бистрицька поінформувала, що носія менінгококової інфекції госпіталізовано, яка є цілком здоровою, однак може розповсюджувати захворювання. Госпіталізація та лікування носія унеможливить подальше поширення інфекції», – повідомляє Новоград-Волинська міська рада.

Начальник Новоград-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Коваль повідомив, що наразі триває 10-денне спостереження за всіма, хто контактував з хворою дитиною. Також в ДНЗ №2 триває моніторинг стану здоровʼя дітей ДНЗ, який проводить старша медична сестра закладу, та на одну групу накладено карантин до 9 листопада. Крім того, проводяться бесіди з батьками про стан здоровʼя дітей.

Заступник головного лікаря з охорони материнства та дитинства Новоград-Волинського міськрайонного територіального медичного об’єднання Василь Холевчук у коментарі Житомир.info зазначив, що хвороба у дівчинки розвивалася дуже стрімко та не залишила жодних шансів на порятунок дитини.

«Це була менінгококова інфекція, генералізована форма. Випадок підтверджено лабораторно. Розвивалася хвороба надзвичайно швидко. На жаль, врятувати дитину не вдалося – менш ніж за добу від початку захворювання вона померла. Це доволі рідкісна інфекція, однак щороку фіксується кілька випадків захворювання. Найбільш уразлива до інфекції категорія населення – діти від народження до 5 років», – зазначив Василь Холевчук.

Як повідомляв Житомир.info, у 2015 році в Житомирській області на менінгококову інфекцію захворіли 13 дітей у віці від 0 до 3 років, з них 5 дітей померли.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: менінгіт менінгококова інфекція лабораторія лабораторний центр  
Матеріали по темі