Політика

До Дня української писемності у Житомирі більше півсотні людей пройшли квест на знання мови, який відбувся за підтримки Сидора Кізіна

9 November 2018, 17:35

День української писемності та мови у Житомирському університеті Франка цьогоріч відзначають по-особливому. Замість традиційного написання диктанту національної єдності – квест на знання мови, який буде не менш пізнавальним і разом із тим захоплюючим, - запевняють організатори.

«Ми вирішили це обіграти значно колоритніше, цікавіше та глибше. Провести дійство для людей, які не є вчителями,викладачами, фахівцями української мови. В результаті цікавої гри учасники здобудуть певні знання і отримають на кожній місцинці, де буде невеличка система завдань, перепустку. Перепустка - слово, якесь з вислову і на останній місцинці вони складуть відомий вислів про мову. Коли цей вислів складається - це означає, що вони перемогли», - розповідаєзавідувач кафедри української мови ЖДУ ім. І. Франка Віктор Мойсієнко.


Перевірити себе на грамотність та знання рідної мови зголосилися більше півсотні людей, з-поміж яких працівники культури, бібліотекарі, державні службовці, спортсмени, ба навіть представники влади. Ознайомившись із правилами гри учасники діляться на команди та вирушають у мовознавчий квест. Щоб пройти його учасникам доводиться пригадувати і історію мови, і фонетику, і орфоепію з орфографією. Більше того, навіть співати.

«Я просто у захваті, вдячна інституту, що вони знайшли можливість дійсно подарувати сьогодні нам свято. Ось ці умови наші - білінгвізму, не таке вже й страшне, як суржик. Я особисто думаю суржиком, а коли емоції переповнюють, то тоді й іще й приходить ненормативна лексика і тоді тобі стає соромно перед дітьми і співробітниками. Але ми можемо говорити, як люди», - ділиться враженнями інструктор-методист спорт школи Ірина Малівська.

«Цікавий захід для розвитку, спілкування. Щось забулося, щось нагадали, щось нове дізнались», - додає бібліотекар Антоніна Дерманчук.

Депутат обласної ради – свободівець Сидір Кізін переконаний: підтримувати, захищати та говорити українською мовою потрібно не лише на свята. Адже, мова – невід’ємна частина коду української нації.

«Українська мова - мова держави, нації, це повноправний господар на наших теренах і так потрібно до неї ставитись. Ми рекомендуємо усім нашим закладам і комунальним, і приватним, в публічній сфері відмовитись від вживання російськомовного продукту, а перейти на україномовний. В транспорті, маршрутці,тролейбусі - українська музика, у кінотеатрах українські фільми. До речі, свободівець Пилип Ільєнко, який очолює Держкіно зробив багато, щотижня виходить прем’єра гарного українського фільму. Сходіть на український фільм. Що ж стосується закладів: ресторани, кафе, їдальні, інші сфери обслуговування - повинні зустрічати клієнта українською мовою. Ми утверджуємо своє,на своїй, Богом даній землі», - каже голова фракції ВО «Свобода» у Житомирській обласній раді Сидір Кізін.

Кожна з команд учасників фінішувала з перемогою, склавши п’ять відомих висловів про мову. А от Завершилися святкування нагородженням учасників та виступом фольклорного народного колективу «Бовсунівські бабусі».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мова Кізін "Свобода" ЖДУ  
Матеріали по темі