Здоров'я

​У новому Центрі реабілітації АТОвців із Житомирської області лікуватимуть безкоштовно

16 November 2018, 18:53

Сучасний фасад ззовні і не менш сучасний та оновлений зсередини: з новими інженерними мережами, меблями та обладнанням. Так після капітального ремонту та реконструкції виглядає Центр реабілітації і вертебрології, що знаходиться на околиці Житомира.

їА ще рік тому тут була розруха, згадує головний лікар центру Олександр Торбас.

«Існував цей комплекс з 1973 року, жодного капітального ремонту не було за цей час проведено, частинами проводились поточні ремонти, але дах протікав, каналізаційні труби постійно проривали, вікна повністю всі згнили. Були страшні протяги, тепло абсолютно не трималося», - розповів Олександр Торбас 16 листопада.


Кошти на ремонт приміщення, облаштування та оновлення матеріально-технічної бази, а це 55 млн грн, надійшли з Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету.

«Вартість ремонтно-будівельних робіт - 41 млн грн, все інше - це обладнання та устаткування, яким сьогодні облаштований Центр, і меблі. Цією реконструкцією ми дали нове життя Центру, утримувався цей Центр і раніше за кошти частково з державного бюджету та обласного бюджету. Відповідно, для того, щоб він міг і надалі працювати, зрозуміло, що тут мають бути фахові спеціалісти, і вони раніше тут були. Якщо ми говоримо про заробітні плати, то головний лікар говорив також, що, наприклад, ставка-півтори, якщо буде потреба, щоб ми могли тут утримувати фахових спеціалістів», - каже голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

Опісля відбудови центру одночасно комплексну медичну реабілітацію тут зможе проходити 110 пацієнтів. Таким чином, за рік центр планує оздоровити понад 5 тисяч жителів не лише Житомирської, а й інших областей України.

«Всі спеціалісти, які були, залишились, ми додали 36 додаткових ставок. Відкрили окреме відділення фізичної реабілітації. Після спинальних травм, після інсультів, після ампутованих кінцівок. Під цих пацієнтів було закуплено сучасне, європейського виробника, реабілітаційне обладнання: реабілітаційна клітка, бруси, вертикалізатори, фіксатори - для пацієнтів, які втратили рух. Для наших жителів реабілітація по медичним показам буде безкоштовна, а для жителів з різних регіонів ми розробили пакет платних послуг», - розповідає головний лікар обласного медичного центру вертебрології та реабілітації Олександр Торбас.

Для учасників АТО Житомирщини та жителів області, які матимуть направлення на лікування за медичними показами, реабілітація буде безкоштовною. А от для іногородніх та пацієнтів без направлення вартість лікування коштуватиме 1630 грн, якщо амбулаторно, і 3100 грн – на стаціонарі.

На оглядини центру приїхали не лише представники міської та обласної влади, а і високопосадовці. Зокрема, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко. Останній зауважив, що для АТОвців, окрім реабілітації фізичної, має бути і психологічна, ба більше освітня. Як приклад - навчати ветеранів АТО підприємницького хисту. Запроваджувати комплексність методів допоможе і відкриття на базі центру вертебрології Дому ветерана, розбудова якого вже триває і має найближчим часом завершитись.

«Це питання і фізичної, і психологічної реабілітації, і повернення до суспільства, і роботи Будинку ветерана, і підприємницького підходу до підготовки наших учасників АТО. Ми маємо вже багато прикладів по Україні. Ми зараз пропрацьовуємо варіанти підготовки спеціалістів, які могли б вчити наших учасників АТО підприємницьким навикам. Після цього вони б складали якісь тести, бізнес-план, і якщо цей бізнес-план абсолютно життєдіяльний, підтримувати його коштами від держави», - зауважує віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко.

Повертаючись до роботи Центру вертебрології та реабілітації, то перших пацієнтів тут планують зустрічати вже наступного тижня.

Як повідомляв Житомир.info, в грудні 2017 року голова облради Володимир Ширма говорив, що у Житомирі планують запустити обласний лікувальний центр вертебрології та реабілітації, на який з обласного бюджету та фонду регіонального розвитку буде спрямовано 13 млн грн. Взимку 2018 року голова Житомирської ОДА Ігор Гундич показав ескізи майбутнього Центру реабілітації для людей з інвалідністю та учасників АТО. А 5 травня був підписаний меморандум про створення на базі обласного центру вертебрології та реабілітації «Дому ветерана».

У березні 2018 ремонт у закладі оглядали Гундич з Зубком та народні депутати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: реабілітація Центр реабілітації Центр вертебрології  
Матеріали по темі