Місто

Олександр Авраменко провів мовний майстер-клас у Житомирі

26 November 2018, 18:30

У рамках тижня мови 26 листопада відомий мовознавець, автор навчальних підручників Олександр Авраменко провів майстер-клас з культури мовлення для житомирян.

«Сьогодні запропоную майстер-клас з культури мовлення. Він проводиться у вас в межах місячника, який присвячений українській мові і я запропоную, бачу дуже багато молоді прийшло, можливо, елементи навіть підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, але в основі це буде культура мовлення, вміння грамотно, красиво говорити, вміння грамотно вимовляти слова. Ми будемо вчитися сьогодні помічати помилки в публічних людей, зірок нашої естради, в політиків, тобто будемо слухати фрагменти. Це такий, навіть, своєрідний буде тренінг», — розповів мовознавець, доцент Київського університету імені Б. Грінченка Олександр Авраменко.


Підвищити свій рівень знань прийшли студенти, учні шкіл та викладачі. Під час майстер-класу присутні говорили про правильне написання слів, найпоширеніші помилки, вчилися розрізняти їх на прикладі коротких відео з політиками та зірками.

Також мовознавець дав кілька порад про те, як розвивати та покращити рівень української мови.

«А ще, я раджу, просто читати літературу, особливо зарубіжні переклади українською мовою, дивитися фільми. Якщо ви завантажуєте фільми дома, шукайте український варіант тому що, у нас школа перекладознавства дуже потужна в Україні і вивчати мову дивлячись фільми – це теж можна. Правда – це пасивна українська, бо ви її тільки сприймаєте, але не артикулюєте . Найкраща порада, найефективніший прийом — впустити в своє життя української мови трохи більше. Тобто, якщо люди російськомовні, то нехай виділяти один день, чи кілька годин на тиждень, щоб в родині, або з колегами спілкувалися українською. Поки не почнемо говорити, не буде ніякої української мови. Вона буде просто в теорії. Будемо розуміти, але говорити не будемо вміти, тому практикувати обов'язково теж треба», — зазначив Олександр Авраменко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Авраменко мовознавець майстер-клас  
Матеріали по темі