Економіка

Скільки за новим законом треба заплатити за розмитнення автомобіля з єврономерами

29 November 2018, 12:02

25 листопада 2018 року набули чинності два закони, які легалізують ввезені з порушенням митного та податкового законодавства авто з єврономерами.

З цього дня кожен власник машини з європейською реєстрацією може розмитнити транспортний засіб за новим законом. Якщо він встигне легалізувати машину протягом пільгових 90 днів, то отримає 50% знижки на акциз.

Скільки і яких податків повинен заплатити автовласник залежно від віку транспортного засобу, його вартості та обсягу двигуна? «Економічна правда» розробила калькулятор, який порахує, скільки податків треба заплатити за розмитнення імпортного авто (калькулятор тут).

Розмитнення авто. Які податки треба сплатити?

Щоб завезти іномарку в Україну, треба сплатити акциз, який розраховується за новими правилами, ПДВ (20% від вартості авто), ввізне мито (5-10% від вартості) і збір до Пенсійного фонду (3-5%).

Все, крім акцизу, розраховується від вартості авто, яка повинна бути вказана в договорі купівлі-продажу (так звана купча). Якщо митник вирішить, що вартість занижена, він має право перевірити це у спеціальних базах. До уваги будуть братися вік транспортного засобу, його стан та комплектація.

ba6d059-car21

Що треба зробити перед розмитненням

Перш за все – навести лад з документами. Для цього необхідно знайти реального власника або представника компанії, на яку оформлене авто.

Машину треба зняти з реєстрації та оформити договір купівлі-продажу. У договорі повинна бути вказана вартість, з якої розраховуватимуться податки. З цими документами слід в'їхати в Україну в режимі імпорту.

Коли «власників» авто з єврономерами будуть штрафувати

Адаптаційний період, протягом якого українці матимуть право зареєструвати транспортні засоби за українським законодавством, становить 180 днів. Якщо хтось не встигне, він буде оштрафований за порушення митних правил.

Чи треба вивозити «євробляху» за кордон

Якщо є всі документи, то процедури можна пройти і в Україні. Постачальник авто може змінити будь-який режим на режим імпорту і розмитнити авто на будь-якій з 27 внутрішніх митниць. Однак це може зробити тільки той, хто ввозив машину.

Чи скасована екологічна норма «Євро 5»

Так. Українці можуть ввезти транспортний засіб будь-якого віку, але акцизний податок на старі авто буде вищий через віковий коефіцієнт.

Реєструвати «євробляхи» будуть цілодобово

У Міністерстві внутрішніх справ запевняють, що його сервісні центри готові реєструвати розмитнені авто з європейською реєстрацією у цілодобовому режимі.

Як повідомляв Житомир.info, 20 листопада 2018 року рух транспорту на об'їзній дорозі Житомира був ускладнений через акцію власників «євроблях». Пізніше учасники акції, протестуючи проти законів 8487 і 8488, які вони вважають антинародними, змінили місце розташування, переїхавжи ближче до Житомира. 21 листопада власники автомобілів на європейських номерах продовжили перекривати дороги в декількох областях України, в тому числі й поблизу Житомира. Поліція Житомирської області відкрила три кримінальні провадження за фактом блокування доріг.

Житомир.info за матеріалами Економічної правди

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: розмитнення євробляхи податки  
Матеріали по темі