Здоров'я

Ціль первинної сільської медицини – за 2-5 років знизити смертність за трьома нозологіями, - Зубко

16 January 2019, 17:22

14 мільйонів українців, які проживають у селах, мають бути забезпечені доступною та якісною первинною медичною допомогою. Це завдання прийнятого парламентом закону 2206, ініційованого Президентом України Петром Порошенком. Кінцева ціль - знизити протягом 2-3-5 років смертність українців, які проживають у сільській місцевості, за трьома найпоширенішими в Україні нозологіями: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, цукровий діабет.

Про це 15 січня під час селекторної наради щодо стану реалізації реформи сільської медицини наголосив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, - інформує прес-служба віце-премєра.

«Смертність від серцево-судинних хвороб – на першому місці. Сьогодні в Україні щорічно діагностується 45 тис інфарктів міокарда, з яких у сільській місцевості понад 15 тисяч. Розбудовуючи сільську первинну медичну допомогу та за допомогою телемедицини, ми ставимоціль: за рахунок ранньої діагностики зменшити втричі смертність від інфаркту на селі. Близько 1,7 млн українців хворіють на бронхіальну астму. Щороку фіксується понад 19 тисяч нових випадків захворювання на цукровий діабет, 8 тисяч з них — діти. Тож, доступна і вчасна профілактика цих захворювань, діагностика та первинна вчасна допомога, а також моніторинг дозволяють боротися з цими нозологіями. І це завдання первинної ланки медичної допомоги», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, до трьох нозологій, сьогодні можна додати ще одну – дерматологію. Адже дерматологічні проблеми має значна частина населення. Консультації саме з питань дерматології складають сьогодні 20% звернень.

«Озвучені цілі ми ставимо як на рівні України, так само вони мають бути поставлені на рівні кожної сільської амбулаторії у спроможній мережі первинної медичної допомоги. І для 100% досягнення цих цілей нам потрібно забезпечити три основні речі: спроможна сільська мережа з необхідною кількістю амбулаторій, сімейний лікар з належними умовам праці (заробітна плата, приміщення, житло, транспорт), сучасне оснащення та головне – можливості телемедичних послуг», — підкреслив Геннадій Зубко.

Він розповів, що в Україні вже розпочалося масштабне будівництво перших 517 нових сільських амбулаторій моно- та групової практики. 10 нових амбулаторій введено в експлуатацію на Кіровоградщині. Спільно з МОЗ, розроблено і сформовано спроможну мережу з 4223 сільських амбулаторій. Потреба у новому будівництві — 688 закладів. Закуповуються 514 службових автомобілів для сімейних лікарів. За підтримки партнерів зі Світового банку, розроблено хендбук — технічне завдання для запровадження в амбулаторіях телемедицини. Так, на Житомирщині буде збудовано 22 нові амбулаторії.

«Запроваджуючи телемедицину ми якраз даємо сімейному сільському лікарю унікальну можливість отримати фахову консультацію вузькопрофільного спеціаліста з приводу діагнозу чи лікування. Наразі у п’яти областях — Кіровоградській, Харківській, Рівненській, Дніпропетровській та Полтавській розпочнеться тестування телемедицини у сільських амбулаторіях за 4 нозологіями. Вже найближчим часом області мають визначити такі амбулаторії», — зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що мета реформи – не будівництво нових амбулаторій або встановлення медичного обладнання. «Ми говоримо про зменшення смертності людей і кількості нових захворювань, в той же час — збільшення кількості людей, які підлягають моніторингу після перенесених хвороб. І головне – збільшення тривалості життя українців безпосередньо в сільській місцевості», — наголосив Віце-прем’єр-міністр.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці 2018 року для лікарів, які незабаром працюватимуть в сільських амбулаторіях нового зразка у Житомирській області, за 10 млн 538 тис. грн купили 22 службових автомобіля марки Renault Duster.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: амбулаторія Зубко  
Матеріали по темі