Суспільство

​У Житомирській області через борги кар’єру дві тисячі жителів селища місяць сидять без води

27 January 2019, 11:15

У Житомирській області селище Головино опинилося без води через борги гранітно-видобувного кар’єру.

Про це повідомляють журналісти ТСН у випуску новин за 26 січня.

Сусідній гранітно-видобувний кар'єр і з'єднану з ним помпову станцію енергетики відрізали за борги. Тепер, кажуть, воду дадуть, лише коли будуть гроші. Селяни стоять у чергах до криниць і пишуть листи чиновникам, але за місяць на їхні скарги жоден не відреагував.

Усі новорічні свята 2 тисячі жителів Головино Черняхівського району просиділи без води. ЇЇ і в п’ятиповерхівках, і в приватних будинках відключили ще місяць тому. Технічну воду тепер дають лише 2 години на добу, і то – не завжди. Іноді в кранах порожньо кілька днів поспіль.

Питну воду люди беруть з криниць, але і тут вода вже закінчується. Та і донести відро з водою додому можуть не усі. І ціни, кажуть люди, на воду у них «космічні» – майже 50 грн за куб.

Без води сидять і дві сотні студентів місцевого училища.

«Ситуація катастрофічна, бо виконати навіть елементарні санітарні вимоги стає важко», - каже директор Головинського училища нерудних технологій В’ячеслав Максимчук.

На «сухий пайок» мешканців Головино посадив місцевий гранітно-видобувний кар’єр. За борги енергетики відрізали підприємству електропостачання. Разом з ним знеструмили помпову станцію і очисні споруди.

«Кажуть, оплатіть, потім ми включимо»,- розповів головний енергетик підприємства «Головинський гранітний кар’єр» Федір Мангуш.

«Звідки ми заплатимо. На даний момент цеха у нас вже заморожені. Ми державне підприємство, а держава нам копійки ломаної не дала», - скаржиться головний інженер підприємства «Головинський гранітний кар’єр» Анатолій Захарчук.

Заборгував за електрику кар’єр лиш за місяць 300 тис. грн., але енергетики непохитні, чекати не хочуть, кажуть, підприємство – постійний боржник.

«Ми можемо укласти графік погашення заборгованості. Нехай дає свої рекомендації, комерційні пропозиції. Ми будемо розглядати. Якщо споживач не реагує, ніяких дій не вчиняє, то ми не знаємо взагалі, що там на кар’єрі відбувається», - розповідає комерційний директор енергопостачального підприємства Олег Нагірняк.

Коли та як віддаватимуть борг – на кар’єрі мовчать. На станції водопостачання тим часом постійно гріють труби, аби вони не замерзли.

«Станція може вийти з ладу. Вдарить більше 15 градусів морозу. Що далі? Розморозимо його, хто його ремонтуватиме, за які кошти?», - бідкається селищний голова Головино Іван Гетьманенко.

Щоб хоч на кілька годин пустити воду в крани, у селищній раді вмикають генератори. Але довго таким чином село протриматись не зможе.

З проханням допомогти обірвали телефони усіх гарячих ліній, направили листи до районної та обласної адміністрацій. Відповіді поки що не отримали.

За матеріалами ТСН

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Головино Черняхів кар’єр вода борг  
Матеріали по темі