Культура

Новий мистецький сезон у «Гнатюк Арт Центрі» в Житомирі: розмаїття експозицій та музичний перформанс

29 January 2019, 09:54

Опісля новорічних і різдвяних свят у сучасному арт-просторі Житомира – «Гнатюк Арт Центрі», стартують нові мистецькі сезони. Виставкові експозиції вражають своїм розмаїттям, техніками виконання та географією учасників. Серед яких митці не тільки з Житомира, а і Виноградова, Харкова, Хуста, Біловарців та навіть гості з-за кордону, а саме, з Ірану.

«Привіт Житомир, Україна. Я з дитинства займаюсь мистецтвом, 25 років вже викладаю, маю багато студентів, які зараз живуть у Канаді, Америці. Мова мистецтва немає меж, я пишу в реалістичному стилі, сюрреалізмі, імпресіонізмі. В Ірані дуже гарна природа, тому я зображаю її на своїх полотнах, вкладаючи в це душу. Я дуже тішусь, що приїхав до вас. Іранці та українці дуже схожі, такі ж добрі та щирі, і я відчуваю себе тут, як вдома», - розповідає художник з Ірану Мустафа Занд.


Дивовижний світ природи у своїх світлинах майстерно передає Анна Голтвянська. Жінка навідріз відмовляється називати себе професійним фотографом, мовляв, це просто хобі.

«Я не фотограф, а звичайна домогосподарка з «мильничкою». Це хобі, для душі. Я дуже люблю природу, пташок, усе живе», - каже фотохудожник Анна Голтвянська.

На світлинах фотохудожника бачимо унікальні кадри спілкування птахів, їхню поведінку в годівничках, навіть емоції. Щоб, так би мовити, вибудувати та «упіймати» кадр, зізнається пані Анна, готується ретельно.

«В одній руці гілочки, присадки, в іншій руці - фототехніка, за плечима прикорм: насіння, горішки. З відерцем і лопаткою це розсипаю по годівничкам. Окрім того, вичікування, привчання птахів, щоб вони до мене летіли, не боялися», - говорить фотохудожниця.

Не сила пройти повз вишивані роботи Василя Гороховського, виконані у техніці гладь. Митець розповідає: цікавився вишиванням з дитинства, навіть вишив рушник на ікону, будучи іще хлопчаком. Втім, потім усе забулося, затягнув вир дорослого життя, а там і мандрівки Європою, Азією, Африканськими країнами. Займався малюванням, навіть спортом. Саме, завдяки останньому, руки знову і потягнулися до полотна та голки з ниткою.

«Потім я почав малювати, трішки займався ваговим спортом, отримав перевантаження і мені сказали трішки відпочити. Думаю, як відпочити, лежати не хочу. Тоді я взявся за акварельні фарби - малювати. А потім, думаю: а чому б його не вишити», - каже майстер вишивки Василь Гороховський.

Відтоді пан Василь і вишиває. На рахунку майстра вже безліч виставок, з-поміж яких тепер і виставка у «Гнатюк Арт Центрі».

«Тут представлено 12 робіт, вдома десь 43 і подарував більше 30. Загалом, зробив близько 90 робіт», - додає майстер вишивки.

Кожна локація виставкової зали арт центру наповнена не лише витворами мистецтва, художніми експозиціями, а і музичним перформансом, який вдало доповнює благодійний концерт від викладачів та вихованців музичного училища. Даруючи мелодію свої сердець глядачам у композиціях, виступаючі прагнуть зібрати кошти на лікування своєї колеги.

«Ми збирали кошти на лікування нашої онкохворої колеги Грицкевич, вона наша дорога скрипалька. Вона довгий час працювала у музичній школі, у театрі, в оркестрі і в музичному училищі. Ми продовжуємо збирати їй кошти, через те, що вона іде на одужання і потрібні кошти для реабілітації», - ділиться організатор благодійного концерту Надія Тішкова.

У «Гнатюк Арт Центрі» зауважують: будуть й надалі рухатись у напрямку розбудови свого - сучасного культурного центру, який буде майданчиком для виставок, концертів, пізнавальних зустрічей та перегляду фільмів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі